http://www.rakiyata.com/forum/viewto...=1047&start=60
Математиката принципно, и на мен, ми куца! Относно, захарността на плодовата каша, за ферментация. Аз също я докарвам около 23%. Но уважавани от мен колеги, твърдят че, захарност над 20%, влошават качеството на ракийката. Опитвал съм много варианти. За мен най- важни са, качеството на плодовете, отлежаването в хубаво буре, добрата компания, и покачване на изкупните цени на меда. Е, тогава на тия 3%- друг да им бере гайлето! Наздраве!!!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
При направата на джибрите за ракия,на 10л вода слагам около 3кг захар независимо от материала(сливи,грозде...).П к каквото ще да става.Не помня някога да сме изхвърляли джибри или ракия.
А тука мога и аз да се изкажа.Пропорцията по наследство при мене е 3 към 1 вода/захар,за плодова /костилкова/ джибра 4 към 1 вода/захар.Захарност меря само за вино,да е около 21-22 карата/така му казват у наше село/.Загуби не съм имал,народа е казал "Едно си баба знае,едно си бае."
Колеги, искам да ви кажа че в домашни условия в плодово или гроздово вино без употреба на култивирани дрожди се ПОСТИГАТ 10% АЛКОХОЛ - МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ДО 12%. Демек в едно вино - първо, второ, със захар, с мед каквото и да правите се тая 10% - рядко 12% което значи че от 100 литра прецедена и утаена течност сложена в казана ще получите 20литра на 47-48 градуса. Вижте какво е установил Луи Пастьор педи 150 години.
Въз основа на прецизни изследвания е установено, че при ферментацията на 1 г захар се получава около 0.59 куб.см алкохол, което се равнява на 0.59 об.% алкохол. Въз основа на тези данни може предварително да се изчисли алкохолният градус на виното,което ще се получи от мъст с определено захарно съдържание. Например, ако мъстта е съдържала 20 процента захар,след приключване на ферментацията виното ще има 20 х 0.59 = 11.80 об.%алкохол.За още по-лесно изчисление на практика се приема, че от 1г захар се получава 0.6 об.%алкохол.
От тук нататък си правете сметките на колко захар колко вода и каква захарност ще правите.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Материалът ми е почти готов!Изчаквам малко да престои и на 28-29 мисля да го сваря.Очаквам да стане хубава кайсиева ракия.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))