Ай да Ви задам една питанка - ако имате 100 кила грозде с 20% захарност, и искате да докарате захарността на мъстта до 24% - колко кг. захар ще трябва да сложите?!
Ай да Ви задам една питанка - ако имате 100 кила грозде с 20% захарност, и искате да докарате захарността на мъстта до 24% - колко кг. захар ще трябва да сложите?!
Как от 300кг. сини сливи изкара 130 литра ракия?
http://www.rakiyata.com/forum/viewto...=1047&start=60
Математиката принципно, и на мен, ми куца! Относно, захарността на плодовата каша, за ферментация. Аз също я докарвам около 23%. Но уважавани от мен колеги, твърдят че, захарност над 20%, влошават качеството на ракийката. Опитвал съм много варианти. За мен най- важни са, качеството на плодовете, отлежаването в хубаво буре, добрата компания, и покачване на изкупните цени на меда. Е, тогава на тия 3%- друг да им бере гайлето! Наздраве!!!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
При направата на джибрите за ракия,на 10л вода слагам около 3кг захар независимо от материала(сливи,грозде...).П к каквото ще да става.Не помня някога да сме изхвърляли джибри или ракия.
А тука мога и аз да се изкажа.Пропорцията по наследство при мене е 3 към 1 вода/захар,за плодова /костилкова/ джибра 4 към 1 вода/захар.Захарност меря само за вино,да е около 21-22 карата/така му казват у наше село/.Загуби не съм имал,народа е казал "Едно си баба знае,едно си бае."
Направо предколеден подарък!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Абе преди няколко дена ми се обади един приятел от гр.Летница и ми каза че започнали да продават шоково замразени кайсии изчистени от костилките и с лъжица захар на мястото на костилката.Вземах си 50 килограма и си направих матриял за ракийца.Сложих захар и ферментацията започна.Сега бъркам материала и чакам да преври за са го сваря.Миналата година направих така 55 литра ракия но материала беше по малко.Като си я обичаме домашната ракийца трябва и да и слогуваме.
В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))