Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 179

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    И аз не използвам преградни дъски, но в дадени моменти са необходими и не трябва да се изхвърлят тотално от пчелина.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    И аз не използвам преградни дъски, но в дадени моменти са необходими и не трябва да се изхвърлят тотално от пчелина.
    Като си казал А,кажи и Б.Кои са тези моменти? Ще е полезно на хората.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Като си казал А,кажи и Б.Кои са тези моменти? Ще е полезно на хората.
    Аз на 40ина кошера имам 10-15 преградни ползвам ги на тия къде берат душа да ги центрирам у средата.(макар че защо го правя не знам) и когато искам да си пренесат мед а и да дооберат някоя пита слагам зад преградната.
    В момента съм на изцяло мрежа от долу и се чудя дали да я затварам и кога.Миналата година ги затворих декември ама сега се чешам зад врата.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Аз на 40ина кошера имам 10-15 преградни ползвам ги на тия къде берат душа да ги центрирам у средата.(макар че защо го правя не знам) и когато искам да си пренесат мед а и да дооберат някоя пита слагам зад преградната.
    В момента съм на изцяло мрежа от долу и се чудя дали да я затварам и кога.Миналата година ги затворих декември ама сега се чешам зад врата.
    Георги, къпе се този дето го мързи да се чеше а ти виждам не си мързелив. Аз ,затварям мрежите, когато искам да стартирам семействата а ги центрирам с минус по 2 пити в двата края заради въздухообмена , за да не мухлясват и да нямат директен досег със стената на кошера.
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    Аз ,затварям мрежите, когато искам да стартирам семействата
    А кога ги стартираш семействата.
    Съгласен съм с теб за въздухообмена и за влагата, че съм виждал затоплен кошер какво става.
    Ама държал ли си ги януари и февруари на мрежа чел съм но нямам практика.

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Доста попрочетох от мненията Ви. Нов съм та прощавайте.
    Някога, някъде бях чел, че пчелите имат чувство за обем. И ако са стеснени, пролетно време забавят развитието си? Та въпросът е: Има ли изобщо нужда от тези преградни дъски, или повече пречат. В природата КОЙ им ги слага?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Някога, някъде бях чел, че пчелите имат чувство за обем. И ако са стеснени, пролетно време забавят развитието си? Та въпросът е: Има ли изобщо нужда от тези преградни дъски, или повече пречат. В природата КОЙ им ги слага?
    Това , не са рибки в аквариум .
    Пишеш за обем , а задаваш глупав въпрос .

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Я пак??
    Преградната дъска не намалява ли обема, или за Вас обем е само над, а не отстрани в кошера? Лежаците, как им разширяваш обема? Не ги ли разширяваш настрана?? Макар че има и магазини за лежаци, ама това вече е друга бира!
    Ролята на преградната дъска е друга. Някой бе писал вече май, че зад нея можеш да сложиш пити с мед, за да ги доизпразнят /почистят/ пчелите, или по-важното е пролетно време да стесниш кошера и да предизвикаш изкуствено рояване и залагане на маточници. Макар че при по-силни семейства почват да градят зад преградната дъска, та трябва да слагаш няколко една до друга, за да постигнеш желания ефект!
    А през пролетта, при намален обем на семейството, то логически е и то да се развива по-бавно, защото няма накъде да расте. А ако има голямо и незаето пространство, то пчелите са стимулирани да го запълват с пити и мед, което довежда и до по-бързото им развитие!

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Същия който им слага и рамките. Всъщност с тези преградни дъски какво искаш да преграждаш?
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ако искаш може да сложиш цяла плодникова пита пълна с мед за преградна, те пчелите смятат и запасите някой казват че под 5кг. в кошера стопират яйцеснасянето майката. Някой може да ти каже че пита с мед е буца с лед ама това важи ако няма къде да се хване кълбото тоест ако няма достатъчно празни килийки зимата преди пилото е излишно ама след това като я сложиш напролет като крайна и с една тънка преградна играе ролята на подхранване.Две такива пити на пролет вършат много работа за около 35дни.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •