Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Гоше да те питам какво казват братушките по въпроса: Защо пчелите започват пилото към средата на януари?
Те братушките са като нас един едно казва друг друго и изобщо пчеларството не било точна наука.
В действителност аз не знам (не съм чел за пило през януари) но някой руски мозъци се изказват че ранно пило не е добре свързано било с кондеза на водата и последващо застудяване също и подържането на температурата за пилото и вдигане на разхода на мед а повече фекалии и затова в зимовниците подържали температура точна (не мога да кажа точно но май около 5 градуса) защото дори и с няколко градуса по висока температура кълбото по се разпускало и пчелите се активизирали като пренасят мед и консумират перга (тук може да свърши белята и кокичета в топъл слънчев ден) под влияние на прашеца или пергата се активизирали жлезите с вътр. секреция те са няколко на брой горночелюстната (произвежда млечице за майката) или и с долночелюстната смес. Интересното е тук дали и преди пилото си работят защото някой твърдят че зимата включително и майката ядът само мед.А долночелюстната произвежда млечице за ларвите (но интересното е тук че като дойде паша спира производството на млечице и започва да се отделя ензима инвертаза нужен за преработката на нектара. Та те подържат тезата че при главна паша лятото младите пчели спират да произвеждат това млечице и заминават да се бъхтят за преработка на нектар а по късно и като нектаросъбирачки. Та тези пчели (въпреки че има регресия на жлезите отчасти) после не са добри кърмачки и не хранят добре ларвите и тези ларви не са така качествени. Затова лятото при голяма паша няма пило (тук също оказва влияние и екстремната външна температура за охлаждане като зимата за затопляне - препратка Ангел Йосифов) а и най вече трябва запас за зимата.

Уф отклоних се но зимата под влияние на външна температура , продължителност на деня, внесен от вън прашец се активизират жлезите и те дават зор на майката да снася.Та затова в Сибир с техният си климат казват че от 01.08. започва новата пч. година и трябва да се подготви семейството за зимата по възможност след пашата да се използват старите летящи пчели и т.н. та зимните пчели да не работят есен а напролет.

Общо взето мисля че има логика в тази теза макар че западните ни колеги не го приемат и си хранят захар и си правят пари е вярно имат си синдроми ноземи и прочие ама имат и денги.