Здравей,Станко!
Прочетох поста ти и реших да ти кажа аз какво мисля.Точно това явление е характерно вече 4-5год.Няма значение дали е отводка,ефекта е налице и при основни семейства.Но проблема не е толкова в майките,макар ,че и аз мисля като теб.Проблема е в нашата работа през този период.Значи трябва да увеличиш пчелите на 200%.Само така компенсираш тези загуби.Начините ,обаче са различни.Това може да помислиш-КАК?Навярна знаеш аз как го правя .Особено при такива кошери.Не трябва да разчиташ на това, което виждаш есента.Аз отдавна не го правя.Напоследък се говори и за методите на преодоляване на проблема.Лекции се изнасят Тук в София.Не знам дали имаш възможност ,но трябва да отидеш на някоя такава.Има полза.Ще ти подскажа-Ако обема е доста голям на един кошер и ти го свиеш при зазимяване,то това семейства направо изпълва плодника и има излишък.Това трябва да целиш ти и останалите с такъв проблем.Това е принципа.Начините ги избираме ние.Този излишък,колкото и да е голям ,компенсира напълно пчелите напуснали кошера до този ден когато си го видял.Защото от онзи ден натам започва истинската зима.И това ,което е останало е твоето пролетно семейство.Затова не вярвай на това ,което виждаш през есента,а работи за доставяне на млади пчели.