Варостата е препарат, който е с активно вещество амитраз. Сами преценяйте дали да го ползвате. Аз не бих. Не бих използвал и варотом, защото при кампанията за пчелите и хората, доктор Христов обобщи в резултатите от направените проверки по засегнати пчелини, че всички случаи на избягали семейства са третирани с варотом. Сподели, че имало няколко случаи, в които половината третирани с варотом -празни кошери, другата половина с варостоп -всичко си е наред. Екостопа, който се произвежда от същата фирма, която произвежда варостопа е с ниска ефективност за сметка на това приложението му е много скъпо. Ето и един цитат от една друга статия:"До сега няма намерено средство, което ефикасно да унищожава кърлежите намиращи се вътре в запечатаната килийка върху пчелната ларва. Всички тези препарати се поемат в малка ири голяма степен от пчелните продукти, влошават качеството им, поради което следва да се отбягват."
Ето и линк към статията: http://fermer.bg/advice/279/1/borba-...semejstva.html
Относно нозематозата нямам наблюдения, кой препарат каква ефективност има. Базирам се на статията, която съм цитирал. Не зная с какво третират майкопроизводителите, но в повечето случаи те мед не вадят така че може да ползват и тези препарати. Търся и информация в чуждестранната преса, но за сега не съм открил нищо.
Към Лазаров. Не рекламирам нищо. Ползвам варостоп и за сега не съм имал проблеми. Вярно Взимаме го директно от фабриката и сме сигурни, че не е с изтекъл срок. Иначе ни го продават по цени на дребно и това че сме сигурни в качеството е единствения ни кяр, въпреки, че купуваме доста повече, отколкото всичките магазинчета и аптеки взети заедно. Ако има нещо с което можем да го сменим веднага ще го направим, за да им натрием носовете, но на този етап не сме открили.