Според скромното ми мнение има вероятност цените на дребно да се сринат и те. Защо мисля така? Защото днес по друг повод ми се наложи да проверя из нета и на пазара цените на дребно. Отделно говорих и с някой колеги които основно реализирват меда си на буркани. Та това което прави впечатление и идва от срива на пазара на едро че предлагането на дребно се увеличава всекидневно а потребителите (клиентите) са едни и същи няма отлив но няма и растеж от хора които търсят мед.
Пазара се пренасища вече от предложения кое от кое по-хубаво и примамливо - може би тук е момента всеки пчелар които се занимава с това от години да види до колко му са лоялни редовните клиенти. А онези които излизат сега по принуда дали могат да се оправят в една силно конкурентна среда на сравнително малък пазар.... Може би трябва да спомена и темата за идеи как да повишим консумацията и продажбите си, която за съжаление не бе възприета но ако нещата продължават в същата посока може да стане доста актуална.
Та след това леко отклонение малко суха статистика. Ако преди една година и началото на тази един буркан с мед на дребно е вървял от 9 до към 12 лв./кг. То към настоящия момент масовата цена на дребно е 7 - 7,50 лв., а цени от 5-6 лв./кг все по често се поевяват, дори видях цени на дребно от 4,80 лв. за букет... Не претендирам че съм ясновидец и мога да предсказвам но си мисля че това поведение относно ценовата политика на дребно вреди на всички и ще доведе до срив и на този пазар...
Пределно ми е ясно как стоят нещата пред мнозина но това надцакване и прецакване на колеги и продаване на мед на цени под реалната му себестойност с мисълта че тази година и без това е на загуба поне да е по малка както писах не е добре. Разбирам ако всички държат на една цена примерно 9-10 лв. и да си размърдаш мозъка аджеба как да привлека клиентите, а не я да видим обявите я 8 лв./кг такааа моята значи е с един лев на долу.....