Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Преди няколко години бях решил и аз на дърти години да ставам магистър в един от Пловдивските вуз-ове и издържах само един семестър, преди да се разочаровам от нивото, на което се налага да се преподава. Бакалаври, които не знаят елементарни неща/питагоровата теорема например/, учат за магистри и се налага преподаване на елементарно ниво, на което дори аз мога да преподавам. Да се чудиш как са си взели бакалавърската степен. Дали и в Тракийския университет е така?
Когато в една стая (зала) събереш много хора на едно място, веднага си проличава, че те са на различно ниво. И това е нормално - няма как всички да са еднакви. Преподавателя, дори и да иска, няма как да настрои нивото на преподаване едновременно към всички. Винаги ще има хора, за които това ниво изглежда елементарно, но ще има и такива, за които е страшно трудно.

Та не е виновен Тракийския университет или неговите преподаватели - виновни са калпазаните, които могат да се срещнат навсякъде. Имаше ги и при нас. Попадали сме на упражнения заедно с младежи, които не могат да решат една елементарна задача с елементарна формула, която по принцип може да се реши дори и на ум. Това обаче не означава, че заради тези калпазани пада нивото на обучение на цялата група.

Който иска да научи нещо - научава го. И това го прави не само в университета, но и после в къщи от книги или от интернет. А който не иска да учи (калпазаните), ще си остане прост дори и насила да му наливаш познанието в главата.