Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 116

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Само като препоръка за стойката - тези двете странични ограничаващи летвички на кошера според мене не трябва да ги има. В процепа между тях и кошера ще започнат да се натрупват мокри буклуци (кал, листа и т.н.) и тези боклуци ще започнат да гният.

По-добре е тези напречни летвички да са ОТДОЛУ НА КОШЕРА в неговата периферия. Ако ги направиш с размер 40х40 или 50х50, под кошера ще се образува пространство с идеални размери за подпъхване на плосък кантар. Аз самият напролет се каня модифицирам хиляди стойки, слагайки такива напречни летвички. Това е единственият начин, при който времето за претегляне на даден кошер може да се сведе до 1-2 секунди.
    Това са само опити и нищо повече. 100 варианта мислех и все намирам минуси.
    ЦЕЛ:
    - Евтино
    - Добро съотношение живот/цена
    - Трябва лесно и бързо да се сменя(като всеки един елемент на кошера ми)
    - Да не потъва дори в много мека почва и да не се налага вечно да се нивелира
    - Да не провежда топлина
    - Тежест
    - Стабилност
    - Влага
    - Снегозадържане
    - Проста изработка
    - Да може да се променя посоката или разположението (зиг-заг, окръжност, полуокръжност, редица)
    - Да може да се променя, ако има нужда.Тоест да не става неизползваема при промяна на кошера

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    По-добре върху палета или на крачка, а този материал да се използва за направата на инвентар.
    Няма значение материала, а това са само опити.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 26.11.2014 в 01:44.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Това са само опити и нищо повече. 100 варианта мислех и все намирам минуси.
    ЦЕЛ:
    - Евтино
    - Добро съотношение живот/цена
    - Трябва лесно и бързо да се сменя(като всеки един елемент на кошера ми)
    - Да не потъва дори в много мека почва и да не се налага вечно да се нивелира
    - Да не провежда топлина
    - Тежест
    - Стабилност
    - Влага
    - Снегозадържане
    - Проста изработка
    - Да може да се променя посоката или разположението (зиг-заг, окръжност, полуокръжност, редица)
    - Да може да се променя, ако има нужда.Тоест да не става неизползваема при промяна на кошера

Няма значение материала, а това са само опити.
    4бр. 25 см. винкела и 6 бр. пръчки арматурно желязо решават проблема. А да не потъват в земята - плочки(бракувани). И всички горе изброени изисквания са на лице.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    3бр 5см х 10см х 100см (50х100х1000мм)
    2бр 5см х 10см х 150см (50х100х1500мм)
    4бр 2,5см х 5см х 55см (25х50х550мм)
    Винтове 3х50 и 5х100-120
    Всичко под 8 лева за два кошера. Височина 15см, а до прелката 22см с краката на дъното. Да се затвори входа са нужни 25,5см сняг.
    Аз препоръки въобще няма да давам, защото това въобще не е окончателен вариант. Даже съм сигурен че само след един сезон на терена новите стойки няма да имат нищо общо с това на снимката.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    По-добре върху палета или на крачка, а този материал да се използва за направата на инвентар.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.03.2011
    Гумите са много добри "стойки".
    Ползвам такива по следния начин: 2 броя (щото съм висок) слагам на земята, пълня с пръст до горе на втората гума, трамбовам хубаво и поставям кошера. Става стабилно и няма мърдане.
    Удобството при тях е, че ни ги подкопава къртицата, а и трева не избуява...освен тва стари гуми бол...

http://apiculturedubassigny.chez-alice.fr/page10aa.html
    Тези стойки са много практични,но изискват малко повече средства.

Автор
    Регистриран
    19.02.2013
    Пчеларски район
    Петрич
    Цитат Първоначално публикувано от Румен Димитров
    Гумите са много добри "стойки".
    Ползвам такива по следния начин: 2 броя (щото съм висок) слагам на земята, пълня с пръст до горе на втората гума, трамбовам хубаво и поставям кошера. Става стабилно и няма мърдане.
    Удобството при тях е, че ни ги подкопава къртицата, а и трева не избуява...освен тва стари гуми бол...
    Много добър вариант. Блатодаря за съвета.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    И аз ползвам от най-грозните, нестабилни и т.н. стойки. И ще ги сменя с други единствено ако ми трябва да са на пале по няколко и да се местят заедно.

Единствения недостатък на гумите за мен е, че при пожар могат да навредят много, но ако се ползват на място с почти никаква вероятност от пожар този недостатък не е никакъв проблем.

За стабилност както споменаха запълнени или се подбират нископрфилни от 50 надолу и над 15 цола.

Който плюе гумите за стабилност лятото да заповяда, ще предоставя конфигурация, автомобилна гума 275/35/R18 с кошер от 4 ЛР корпуса като горните два ще са запълнени медови, да го клати колкото иска да видим колко се деформира гумата. От гума до гума има огромна разлика...

Никога не бъдете крайни в изказванията си, винаги ще се намери нещо да ви изненада приятно.
    Галин Койчев www.dogo-hunting.alle.bg

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Върху 14-ка съм редил 6 корпуса без да е запълнена с каквото и да било.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Относно гумите... и аз съм малко против защото е грозно. Нооо е много функционално при равен терен и на 1 гума да са ти помощните семейства. С една кука влачиш кошера по целия пчелин и му пръскаш летящата пчела..... без да се отваря, без да вдигаш, закачаш куката и газ. Нещо което чух на скоро, но не съм го виждал е дъно палет. Представлява дъно за 2 кошера един до друг с трупчета от акация намазани с изгоряло масло. Трудно ще се краде кошер, лесно е за подвижно пчеларство и ти е едновременно дъно и стойка!

Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •