Цитат Първоначално публикувано от srg
Не получих отговор на въпросите си.
Аз например пчеларствам от 10 години и имам 7 кошера. Имал съм и успехи и провали и не мога да си представя само успехи, дори и при добре отработен метод на работа. Природата винаги може да те изненада.

Здравейте колега srg!

Поради проявената упоритост, заслужавате по-подробен отговор.За да не изневеря на академичният си стил, ще напиша пчеларската си автобиография / на кратко/.

Роден съм преди 53 години. Произхождам от род на потомствени пчелари /прадядо,дядо и неговите синове,мои вуйчовци/.
Спомените ми до 10 годишна възраст, са свързани с много бой, когато играех между кошерите и болките от ужилванията, когато клекнал пред кошера гледах какво правят пчелите.
Към 10-11 годишна възраст, за голяма моя радост ми позволиха да въртя центрофугата.
Когато станах на 15-16 години, ми позволиха да разпечатвам пити, да нося корпуси и магазини, да помагам при преместването на кошерите и да въртя центрофугата.Това продължи около 10 години.
През 1985 година завърших висше образование. Едва тогава старите решиха ,че мога да науча нещо за пчелите.Обучението продължи 5-6 години.
Около 1991-1992 година станах нещо като помощник пчелар.Позволяваха ми да работя самостоятелно, без да отварят кошерите и да проверяват какво съм сътворил.
През 1996 година почина дядо ми /лека му пръст/ и аз наследих неговия пчелин.Станах пчелар.Наследството се състоеше от 15 кошера ДБ и 10 лежака.Продължавах да работя при двама ми вуйчовци, като помощник пчелар.Все още не се предаваха.
През 2002 година единия от тях получи инсулт.Наложи се да поема и неговия пчелин/7 лежака и 20 ДБ/.Идваше ми малко в повече и започнах да бракувам кошерите ДБ, като ги заменях с лежаци.По-лесно ми е да работя с тях.
Преди четри години поех и кошерите на последния от "старите"/8 ДБ и 4 лежака/.
В момента на три стационарни пчелина има общо 62 лежака от различни модели.
Опитвам се да "зарибя" двамата ми племенника, но все още въртят центрофугата и разпечатват пити /а са на 30 и 33 години/.
От наклонените лежаци съм много доволен.Наистина няма загинали семейства.

Надявам се ,че този отговор Ви задоволява.