В съвременното общество, поне както е проектирано, всички се раждат равни. И от този момент нататък започва КЛАСОВОТО РАЗСЛОЕНИЕ. Едни деца са по ученолюбиви, а други - по-мързеливи. Още на етап начално образование започват да се залагат основите на един бъдещ успешен живот или точно обратното - на един провал в каквото и да се опита. Това разслоение на знаещи и можещи срещу мързеливи и неграмотни се извършва през цялото развитие на тинейджъра чак до 20 годишна възраст. Някои деца учат, а други бягат от часове, ходят по джумбарета да се напиват и да опрашват разните му курви. Някои деца стават ЛИДЕРИ СЪС ЗНАНИЯ, а други - ЛИДЕРИ ПО НАПИВАНЕ И СБИВАНЕ. Класовото разпределение на бъдещите участници в бизнеса и живота ВЕЧЕ Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО. Вече е ясно кой ще си изкарва хляба с акъл, и кой - с мускули.
Настъпва време за висше образование. Това е поредният ФИЛТЪР, който пресява най-знаещите от знаещите. И от всеки 7 кандидата за някой ВУЗ само 1 успява да премине през този филтър (така беше по мое време). Останалите - ами вече е време да започнат да бачкат (с мускули, а не с акъл). Тези с акъла ще учат още 5 години и ще преминат през още няколко филтъра, които ще отсяват все по-малко и по-малко хора за следващото стъпало.
И когато висшето образование се завърши, вече има ОГРОМНА ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПРОПАСТ между вече напълно оформените две различни класи, едната от които е призвана да командава и управлява (с повече или с по-малко акъл), а другата - да бъде управлявана и да работи (с повече или с по-малко мускули).
Не ми се сърдете - просто ви разказвам как е устроен модела на съвременното общество. В него акъла се цени повече от мускулите. Само допреди 200-300 години беше точно обратното (тези с мускулите просперираха, а тези с акъла ги горяха на клада). И ако утре нещо се обърка с цивилизацията и се върнем в средновековието, всичките днешни лидери и бизнесмени ще се провалят, но ще се появят нови - тези с най-много мускули например.
Въпреки всичките тези класови разделения, пътя на които го е изминал всеки един от нас, съвременното общество ПОЗВОЛЯВА на всеки да си смени съществуващата класа, в която сам се е набутал. Никой не му пречи да напусне "омразния" работодател и да си вземе живота в свои ръце. И предполагам много хора се пробват. Някои дори успяват, защото всяко едно правило си има изключение. Повечето обаче се провалят - пак, и пак и пак.
И започват да си търсят оправдания:
Ама аз не знам английски език.
Ама аз съм скаран с математиката.
Ама аз не знам двустранното счетоводство.
Ама аз не познавам теорията на вероятностите, теорията на риска, теорията на финансовите пазари, маркетинга, икономиката, философията, психологията, историята, географията, обектно-ориентираното програмиране и т.н.
Абе човече - защо не ги знаеш? Къде си бил, когато другите са ги учили? Защо едни хора успяха да ги научат за същия този период от време, а ти не успя?
Кой ти е виновен?
Хоппа ..... търси се виновник. И тези хора започват да обвиняват някой друг за собствения си неуспех. Всъщност обвиняват всеки друг, който и да е той, НО НЕ И СЕБЕ СИ. Тоест пропускат да обвинят ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК за собствения си провал в живота.
Да, всеки един може да постигне всичко, дори и да го започне това състезание за втори път на 40 годишна възраст. Да, проспал е първите 40 години, но все още има време да постигне чудеса в живота. Младежите как го правят това за 10-15 години учене. Значи може да го направи и всеки друг, дори и да започне малко по-късно (на 40 годишна възраст). Аз дори си мисля, че може да се постигне и само за 5 години - просто трябва да има голяма концентрация, воля и себеотдаване на новото познание, което искаш да го получиш. И това ново познание ще отвори врати в живота, които към днешна дата много хора сами си ги затворили.
Като човек, преминал успешно през това НЯКОЛКО ПЪТИ (няколко успешни бизнеса) си мисля, че бих могъл да помогна и на други хора, като им покажа какво познание им липсва, и как и защо тази липса ги държи на дъното на обществената йерархия. Също така мога да им дам есенцията на това познание, подкрепена с натрупания личен опит. И ми е много чудно защо срещам ОГРОМНА СЪПРОТИВА от някои хора, след като всъщност се опитвам да им помогна.
Също така ми е много чудно как хора, провалили се в живота, се опитват да дават акъл как се прави бизнес. Невероятно, но факт. Мисля си, че това е типично Българска черта - некомпетентни хора да си въобразяват, че могат да дават акъл на експерти в дадена област точно по въпросите, по които експертите имат 1000 пъти повече познания и опит.

Цитат