Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 643

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Така го смятайте, че за ДБ да може да сложите 3 магазина върху плодника и да е може да се работи. При ЛР поне при мен така ги смятам да ми е удобно за работа с 2 корпуса и 3 магазина отгоре, с други думи 25 см както Ник казва е идеално стига да сте около или над 180 см ръст
    При пчелите има мед, защото има ред!

Наблюдател
    Регистриран
    24.06.2016
    Пчеларски район
    с.Пряпорец, общ. Стара Загора
    Благодаря за съветите и одобрението колеги, пчелина ми е в полупланински район с малко паша през най-динамичния период и прогнозата ми е да се работи с един плодник и един магазин ДБ през цялата година (така работят пчеларите наоколо). Относно височината мисля за сега да не я пипам тъй като за мен също е важно да е по-лесно да се коси тревата около тях а това при ниските кошери е трудно и не на последно място високите стойки са по-ефективни срещу вредителите, може само напролет евентуално да ги вкопая десетина сантиметра в земята за по-голяма стабилност. .... пък ако нещо се окаже че ми е трудно да ги обслужвам - флекса е в стаята за инструменти и ще хвърчат искри!

Наблюдател
    Регистриран
    04.08.2015
    Пчеларски район
    обл Шумен
    Здравейте,
    от 10.06.2015г. спонтанно закупих 4 кошера ДБ 10 и 12 и се уча да пчеларствам.
    Извинявам се, че от тогава само чета във форума и сега се престрашавам да се включа и аз.
    Исках и искам да пчелите взаимно да съжителстваме, но не се получи - постоянно мисля как са, какво да направя още и ...
    Реших и аз да покажа моето семейство...
    Зимата умряха два от кошерите, а пролетта третия изтървах рамка и се оказа, че майката е там, стана търтовка и с един познат началото на април я управихме /трети кошер от снимката/. Края на май си купих нови 3 отводки / №4, 5, 6/ и годината работих само с първия кошер с 2 магазина. Доволен съм, даже съм много доволен от това което направих за тази една година. На 16,08 си направих августовска отводка с майка от Матеев /№2/ и третирах семействата с фурмитом - падна доста акар. След 14 дни третирах рамките с пчелите с БАЙКАЛ ЕМ1 и 2 пъти в сиропа / Байкал ЕМ1 ползвам от пролетта по пост на БЪРЗ/
    Не знам дали от третирането или майките са били стари, но две от отводките на 3,09 бяха без пило и майки. Благодаря на Ангел Йосифов за съвета, който потърсих и да му се извиня, че не го послушах, защото ми досвидя да разбутвам другите семейства за да придам пита с пило. След няколко дни наново проверих в единия имаше неоплодена майка, а за другия Матеев нямаше майкии си взех една от Радослав от Бургас.
    Сега всички семейства са в нови шошери и с дълбоки и мрежести дъна.
    За дъната не можах много да науча от форума /може би не съм открил подходящата тема/, но преди да бъде банван Slivi13 бе изразил как е зазимил семействата с такива дъна и сега ???? Половината дъна са със смъкнати горни мрежи на долно ниво, а полувината са заклеени от страни и не можах да ги смъкна и не знам да ли е фатално това.
    На снимките ми е едногодишното семейство и с какви дъна работя. Всичко е правено през годината, като се мъча да съчетая удобството на пчелите с това на мен. Не ми харесва и се мъча да свикна, че като отвориш семейството и си направиш план следващия път какво да направиш и се подготвиш, то след това намираш нещо по-различно и част от приготовленията не вършат работа или въобще не си готов за това което трябва да направиш.
    33001.jpg180451.jpg

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Илия Илиев Виж публикацията
    Здравейте,
    от 10.06.2015г. спонтанно закупих 4 кошера ДБ 10 и 12 и се уча да пчеларствам.
    Извинявам се, че от тогава само чета във форума и сега се престрашавам да се включа и аз.
    Исках и искам да пчелите взаимно да съжителстваме, но не се получи - постоянно мисля как са, какво да направя още и ...
    Реших и аз да покажа моето семейство...
    Зимата умряха два от кошерите, а пролетта третия изтървах рамка и се оказа, че майката е там, стана търтовка и с един познат началото на април я управихме /трети кошер от снимката/. Края на май си купих нови 3 отводки / №4, 5, 6/ и годината работих само с първия кошер с 2 магазина. Доволен съм, даже съм много доволен от това което направих за тази една година. На 16,08 си направих августовска отводка с майка от Матеев /№2/ и третирах семействата с фурмитом - падна доста акар. След 14 дни третирах рамките с пчелите с БАЙКАЛ ЕМ1 и 2 пъти в сиропа / Байкал ЕМ1 ползвам от пролетта по пост на БЪРЗ/
    Не знам дали от третирането или майките са били стари, но две от отводките на 3,09 бяха без пило и майки. Благодаря на Ангел Йосифов за съвета, който потърсих и да му се извиня, че не го послушах, защото ми досвидя да разбутвам другите семейства за да придам пита с пило. След няколко дни наново проверих в единия имаше неоплодена майка, а за другия Матеев нямаше майкии си взех една от Радослав от Бургас.
    Сега всички семейства са в нови шошери и с дълбоки и мрежести дъна.
    За дъната не можах много да науча от форума /може би не съм открил подходящата тема/, но преди да бъде банван Slivi13 бе изразил как е зазимил семействата с такива дъна и сега ???? Половината дъна са със смъкнати горни мрежи на долно ниво, а полувината са заклеени от страни и не можах да ги смъкна и не знам да ли е фатално това.
    На снимките ми е едногодишното семейство и с какви дъна работя. Всичко е правено през годината, като се мъча да съчетая удобството на пчелите с това на мен. Не ми харесва и се мъча да свикна, че като отвориш семейството и си направиш план следващия път какво да направиш и се подготвиш, то след това намираш нещо по-различно и част от приготовленията не вършат работа или въобще не си готов за това което трябва да направиш.
    Не са претеснявай не е фатално ,но ако искаш и другите да ги смъкнеш на долно ниво махни корпуса обърни дъното и ги свали мрежите.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Ето ги моите, повечето вече на два корпуса:

пчелин1.jpg

пчелин2.jpg
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    На тоя бетон лятото не им ли е малко топло?

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Това ще им е първото лято, ще видим как ще е. Ама се мете много лесно, направо с маркуча и струйника, а подмора мога да го броя пчела по пчела. Пуснал съм им вода по бетона, едва, едва да капе, хем да е поилка, хем да държи хладно в жегата. Има ли им нещо, ако пият вода от бетонна повърхност?
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Това ще им е първото лято, ще видим как ще е. Ама се мете много лесно, направо с маркуча и струйника, а подмора мога да го броя пчела по пчела. Пуснал съм им вода по бетона, едва, едва да капе, хем да е поилка, хем да държи хладно в жегата. Има ли им нещо, ако пият вода от бетонна повърхност?
    Умно решение хем охлаждаш бетона хем поилка (много важен елемент в пчеларството и много често подценяван) не мисля че ще има проблем ако всички кошери са здрави. Проблема с общите поилки/за разлика от индувидуалните/ е че ако има подмор от заразна болест например Нозематоза спорите издържат определен период от време във външна среда дори и на слънце няколко дни. И поилката може да стане източник на зараза.
    Но все пак поилката по добре да я има отколкото ако я няма особено ако в близост има животновъдни обекти и други такива и е правилно решение водата да е течаща по този начин се избягва плесенясването.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Ето ги моите, повечето вече на два корпуса:

пчелин1.jpg

пчелин2.jpg
    Имаш афинитет към бетона.Аз бягам от него, а какво остава за пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Пчелите определено отказаха да пият вода от бетона. Явно студена им идва. Ходят на търсят вода, която е на слънце. Ще видим как ще е по жегите. Аз бетона го мокря встрани от кошерите, на място, което при изливането е останало малко по-ниско, образува се мокра зона от около 2 кв.м. и е на 5 метра от първите кошери. Ако и в жегите не им харесва, ще отпадне този вариант.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •