Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
И нямаше ли да ти излезе по-евтино да заземиш 50 майки на по 3 рамки пчела в един лежак например. Струва ми се, че се опитваш да кажеш Я, преди да си казал А и Б.
И това го има. Имам 200-300 майки, зазимени в 3-рамкови нуклеуси. Напролет ще взема пчелата за нуклеусния парк, а майките ще продам на пазара.

А това с многото майки в един единствен кошер - това е експеримент, който никой досега не го в правил в България, така че е редно поне някой да се престраши и да го пробва. Американеца, на който четох статията, е зазимявал до 360 майки в един кошер. Четох статията буква по буква и повторих идеята. И до момента по всичко изглежда, че се получава. Най-малкото майките все още са живи и здрави (вече около 20 дена). Умряха само 6 от 68, което е около 10%, но американеца казва, че около 20-25% умрели е нещо нормално. Дори той твърди, че това е естествена селекция - пчелите спират да хранят точно майките, които имат най-слаби феромони. Ако това не го направят сега в този кошер, тези майки за в бъдеще им предстои да бъдат приети от семействата, и веднага след това да се предизвика самосмяна поради слабите феромони на майката.

Ако американеца е прав, а той е професор, излиза че с този експеримент аз правя допълнителна селекция на майките с най-силни феромони.

Между другото вече продадох 10-12 майки от този кошер по 30 лева, и купувачите все още не са се изжалвали, така че това ме навежда на мисълта. че тези майки са приети от семействата, в които са придадени, и са започнали да снасят пило, макар и малко заради сезона.