Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
Mестната пчела в България, до преди неразумният и необмислен внос на майки от други породи и последвалата от това метизация, е била Карниката или някаква нейна разновидност. Затова, вносът на други породи пчели, различни от карника, не бива да се допуска. Друг е въпросът, какво пише в законите и наредбите и как те се изпълняват.
Все пак Карника е доста общо казано.Това което е останало като информация за местните пчели е сходно на това което Брат Адам казва за Гръцките.Така че между местната Карника и западната има някои съществени разлики.А нашият проблем и на така наречените майкопроизводители е че не работим с това което го има останало като материал.На запад селекцията е на ниво а тук се гонят само печалби.Едно интересно изследване показва някои интересни неща.Ето част от тях:
A. m. Macedonica може лесно да бъдат разграничена от A. m. carnica по морфометрични характеристики, включително по-малко тяло и крила, по-дълъги крака и хобот, по-широки метатарзуси, по къси власинки и голям кубитален индекс на жилки на на крилото.
...
A. m. carnica е по-широко разпространена в региони със средна температура под 9 ° C, докато пчелите A. m. Macedonica са по-чести в райони със средни температури над 9 ° C.
...
Независимо,че пчеларството е от векове, можем да видим не само модели на следледниковата реколонизация но всъщност модели предполагащи текущо разделяне на популации. Въпреки значителното подвижно пчеларство, човешкият фактор на работа с пчелните семейства не може да прикрие разделянето на две отделни пчелни популации, с различни подвидови характеристики по температурен градиент. Този отпечатък на естествения подбор означава също така, че пчелите използвани от пчеларите, не са "опитомени" и показват ясен модел на климатично разделяне типично за ендемичните диви популации.
https://www.researchgate.net/publica...bee_subspecies