Високата температура силно увеличава съдържанието на HMF (хидроксиметилфурфурол) във сиропа, като при количества над 40 mg/kg сиропа става отровен както за пчелите, така и за хората. Именно поради тази причина е редно да се избягват всякакви методи, които изискват висока температура на обработката.
В нормалния мед HMF-то е от порядъка на 2.5-3.5 mg/kg. По това се познава, че медът е пресен (тазгодишен). При престой на меда тази стойност постепенно започва да се увеличава. При топлинни обработки също се увеличава.
Ако ти правиш сироп по този метод с варенето, HMF-то ще стане поне 20-25 mg/kg. И ако случайно попадне в меда - този мед въобще няма да бъде изкупен. Да не говорим, че такива високи стойности вече са вредни за пчелите, а над 40 mg/kg са вредни и за хората.