Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 82 от 121 ПърваПърва ... 3272808182838492 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 811 до 820 от общо 1210
  1. #811
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Мнения
    1,566
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Първи опит със емоделката.Сиропа се избистри за 32 часа.Означава ли това че вече е инвертиран,или трябва да стои да стои още в казана.t40 градуса,ензим-мед.
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    Избистрянето единствено значи, че захарта се е разтворила... ако си спазил рецептата точно (инвертаза+температура+вре е),може да се предполага, че е инвертиран... доказателство - в лабораторията

    П.С. добавянето на мед е по-скоро вредно...
    В повечето рецепти за инвертиране с мед, които съм чел препоръчваната температура е около 38градуса(35 до 40), и времето за инвертиране е около две седмици, в зависимост от количеството на меда. В случая мога само да гадая, но за да се получи за ден-два, предполагам ще трябва доста голям процент мед.

  2. #812
    Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Мнения
    172
    Цитат Първоначално публикувано от Искрен Мутафов Виж публикацията
    В повечето рецепти за инвертиране с мед, които съм чел препоръчваната температура е около 38градуса(35 до 40), и времето за инвертиране е около две седмици, в зависимост от количеството на меда. В случая мога само да гадая, но за да се получи за ден-два, предполагам ще трябва доста голям процент мед.
    Технологиите напредват, може и за 6 часа... медът носи зарази

  3. #813
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Мнения
    2,122
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    Технологиите напредват, може и за 6 часа... медът носи зарази
    Когато центрофугираш мед, помниш ли всяка една пита от кой магазин си взел че да я върнеш пак там!?! Ми ако имаш 300 кошера с по 3 магазина!

  4. #814
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Мнения
    3,123
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    Технологиите напредват, може и за 6 часа... медът носи зарази
    Определено технологиите напредват и изпреварват естественото развитие в биохимията .
    И всичко е по-некачествено .

  5. #815
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Мнения
    2,122
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Е, технологиите са създадени да ги ползваме! Няма да се връщаме назад, Я! НООО, всеки си има глава на раменете!

  6. #816
    Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Мнения
    172
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Когато центрофугираш мед, помниш ли всяка една пита от кой магазин си взел че да я върнеш пак там!?! Ми ако имаш 300 кошера с по 3 магазина!
    Да, толкова ли е непосилно да надпишеш рамката/корпуса и да го върнеш точно там, откъдето си го взел?!?

  7. #817
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Мнения
    2,122
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    Да, толкова ли е непосилно да надпишеш рамката/корпуса и да го върнеш точно там, откъдето си го взел?!?
    Не го правя! А и да го правя, пак не е гаранция, че......

  8. #818
    Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Мнения
    290
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от Искрен Мутафов Виж публикацията
    В повечето рецепти за инвертиране с мед, които съм чел препоръчваната температура е около 38градуса(35 до 40), и времето за инвертиране е около две седмици, в зависимост от количеството на меда. В случая мога само да гадая, но за да се получи за ден-два, предполагам ще трябва доста голям процент мед.
    14% мед и бъркане през час.В момента сиропа е бистър като купешкия,жълтеникав и продължава да стои на 40 градуса.Мисля да постои още няколко дни,докато пристигнат лентите за ph.

  9. #819
    Наблюдател
    Регистриран
    29.09.2010
    Мнения
    40
    Пчеларски район
    Габрово
    Как се приготвя инвертирал сироп
    Дата: 2004-01-11 Автор: Петър БОНЕВ

    Многобройните научни изследвания и наблюденията на пчелари са показали, че зимуването на пчелите преминава по-добре при запасяване с натурален мед 23-12-2003 г. Петър БОНЕВ - Горна баня Много често обаче в зимните запаси попадат бързо кристали-зиращи сортове мед (слънчогледов, рапичен и др.), а също така и манов мед. В тези случаи е наложителна замяната на част или на целия мед със захарен сироп, подложен на предварителна обработка, в резултат на което под действието на различни добавки захарозата се разпада на прости, лесно усвоими захари - глюкоза и фруктоза (инвертна захар). При есенното подхранване такъв сироп изисква от пчелите по-малко енергия за преработката му и те влизат в зимата по-малко износени. Приготвянето на инвертната захар е описал ст.н.с. С. А. Стройков от Института по пчеларство. Според него условията за използването на хидролизата при инвертиране на захарозата протичат с използването на три вида добавки - киселина, мед или концентриран пречистен фермент инвертаза. Кое ме принуди да обърна внимание на пчеларите по този въпрос? В лекториите, когато излагам предимствата на инвертирания сироп, се намират опоненти, които го отричат безпрекословно. КАКВА Е ИСТИНАТА? 1. При първия начин - с киселина. Инвертирането на захарта протича много бързо. Съпровожда се с образуването на някои отровни вещества, в т. ч. и хидроксиметилфурфурол (ХМФ), който рязко снижава продължителността на живота на пчелите. Пределно допустимата норма за пчелите от това вещество е 3 мг на 100 г захар. При използването на различните киселини се образуват различни количества ХМФ. Така 1% киселина в сиропа "дава" следното количество ХМФ (мг на 100 г захар): млечна - 61,4, лимонена - 24,4, винена - 56,8, фосфорна -112,1. Обикновено за пчелите се приготвя киселинно-инвертиран сироп само в изключителен случай - като антикристализатор за тестообразни смеси. 2. Висококачествен инвертиран сироп за пчелите, несъдържащ ХМФ, но продължителен във време, се получава от ензима инвертаза - ферментите, съдържащи се в меда. За получаването на 100 кг готов инвертиран сироп се слагат 72,5 кг захар, 7,5 кг мед, 20 литра питейна вода и 24 г оцетна киселина (100% чиста). При недостатъчна активност на процеса на инвертиране в сиропа се добавя мед над указаното количество. Важно е захарта да е доброкачествена. Пудра захар не може да се използва - такъв сироп кристализира бързо. Медът трябва да бъде по възможност пресен и получен от силни и здрави семейства. 3. Трети начин, при който се отстраняват недостатъците на първите два - наличност на ХМФ и продължителност на инвертирането, е с концентриран пречис-тен фермент инвертаза - от дрожди или гъбички. Засега този на-чин е монопол на лаборатории към институти. Засега единствено подходящ начин е инвертирането с ензима инвертаза, намиращ се в меда. Как аз на практика извършвам това? Върху четири бурканчета от детска храна слагам тенекия от мед или пък от сирене, но добре измита. Сипвам в нея 4,5 литра кипнала вода. Бъркайки постоянно, прибавям 16 кг захар. Когато температурата спадне до 35-36 градуса С, добавям 2,5 кг пресен мед. Прибавя се 5 г лимонена киселина или 10 супени лъжици ябълков оцет и 2,5 г морска сол. В празното пространство между четирите бурканчета и дъното на тенекията слагам една обикновена 15-ватова крушка. Бурканчетата и част от тенекията обвивам със станиол (домакинско фолио). Освен това обикалям тенекията с 4 стиропора. Отгоре също слагам стиропор. Съдържанието в така изолираната със стиропор тенекия благодарение на излъчваната от крушката топлина се затопля до 35-36 градуса С. Температурата се проверява с подходящ термометър. Ако е пониска от 34 градуса, трябва да се види уплътнението на стиропора при ъглите. Ако е по-висока от 40 градуса, тенекията малко се открива чрез горния стиропор, докато температурата се нормализира. Разтворът в тенекията е пренаситен. Само след няколко часа на дъното се утаява неразтворена захар. Разтворът трябва да се разбърква хубаво с дървена летва поне сутрин и вечер. По-честото разбъркване няма да му навреди, дори в началото е желателно. Ако върху летвата се отбелязва нивото на утаената захар, ще се види как всеки ден то намалява с 2-3 см. На третия или на четвъртия ден нивото на захарта намалява незначително 5-6 мм. Тогава слагам още 1,5 кг мед. Инвертирането продължава 7-8 дни. Когато на дъното няма утаена захар, то е завършило. Оставя се още 2-3 дни, след което се прелива в херметически затварящи се съдове. Ако разлагането на захарта продължи по-дълго, е необходимо да се добави още мед. Но при количеството, което слагам - 4 кг, това не се налага, ако медът е пресен, а това, че е повече от препоръката, ускорява процеса на инвертирането и подобрява сиропа. Водата, с която става инвертирането на захарта, също е малко повече, защото целият процес продължава дълго време и част от водата се изпарява. Но теоретично точно 20-процентно съдържание на водата в сиропа се получава, ако на 16 кг захар сложим точно 4 л вода. Количеството на меда, който слагаме, е без значение, защото той има същата гъстота. СРОК ЗА УПОТРЕБА в литературата се дава една година. Аз съм съхранявал такъв сироп до 5 години, без да кристализира или да има видими външни изменения. По-добре е инвертирането да става на водна баня, защото колкото и често да разбъркваме, сиропът при нагряване с крушката малко се карамелизира. Ако сложим тенекията с разтвора в пo-голям съд с вода, която да загряваме по някакъв начин, така че температурата на водата да достигне до 36-38 градуса С, ще получим идеален инвертиран сироп. Последните години аз го инвертирам по този начин. На дъното на поцинкован съд, побиращ две тенекии, отстоящи на 4-5 см от стените му, слагам дървена скара. Съдът, допълнен с вода, се загрява отдолу посредством 3 средни нагревателни плочи от готварска печка. Всяка плоча е свързана на най-ниската степен, а трите - последователно. Мощността е малка, но достатъчна да загрее водата и съдържанието на двете тенекии до нужната температура. Необходима е изолация със стиропор. Понеже се работи с ток, трябва да се осигури обезопасяване - външният съд да бъде занулен от компетентен човек. Така приготвеният инвертиран сироп използвам за допълване на килийките в питите с прашец, за да го запазя от молците и за допълване на зимните запаси при необходимост (слаба паша, манов мед). Приемането на сиропа от пчелите, ако им се подава в стандартните хранилки или буркани над питите, е трудно поради гъстотата му, затова запълвам празни пити, окачвам ги за "ушите" на 2 стърчащи хоризонтални летви за няколко часа да се изцедят и ги слагам до или между питите с мед, на които ще зимуват пчелите. Пчелите го пренасят само за една нощ. При необходимост се слага и втора п

  10. #820
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Мнения
    1,566
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    14% мед и бъркане през час.В момента сиропа е бистър като купешкия,жълтеникав и продължава да стои на 40 градуса.Мисля да постои още няколко дни,докато пристигнат лентите за ph.
    ПеХа лентите няма да ти дадат отговор на въпроса до колко(в %%) се е инвертирал сиропа, пък ащо ще и два път и минута да го бъркаш. Достоверен и точен отговор само чрез лабораторен анализ...

 

 
Страница 82 от 121 ПърваПърва ... 3272808182838492 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •