Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 67 от 101 ПърваПърва ... 1757656667686977 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 661 до 670 от общо 1002
    VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    А за виното защо няма тема? - явно технологията за производство на качествено вино в домашни условия не е по силите на много хорица, и затва накрая си варят матриала на ракия...да произведеш хубаво вино, което да се пие без лимонадка - щото бие на оцет, е предизвикателство наистина! - като да си произведеш сам качествени майки!!

Щото повечето са язваджии

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Колеги гледам прочетох, че някои правят червено вино "самоток" му казват някой знае ли технологията?
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Технологията у всяко село е различна и се предава от баща на син Най-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.
    Един колега, например, имат си две-три лозя и всяка година водим един и същи спор. Мачкат всичко с чепките и веднага източват. Това си е самоток и като ферментира, си го пият. Това смачканото дето е останало му дават вода със захар, че да тръгне и там ферментацията и ставало много хубаво вино, уж, и си го пият преди самотока /щото там ферментацията тръгва по-бавно и протича по-дълго/, а после пак вода и захар, че да има и за ракия.
    На село правим по малко бяло през няколко години, но честно казано там нямам никакъв интерес и може би за това си оставам привърженик на класическата технология.

П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Днес заредих един бидон шипково вино,било много полезно.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Как точно го зареди?

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Как точно го зареди?
    16 кг. шипки,12 кг. захар и 50 литра вода.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..

Мармалада го направи майка ми миналата седмица.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...[/QUOTE]

Бях в люовен период ей сега ще се поправя
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Технологията у всяко село е различна и се предава от баща на син Най-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.
    Един колега, например, имат си две-три лозя и всяка година водим един и същи спор. Мачкат всичко с чепките и веднага източват. Това си е самоток и като ферментира, си го пият. Това смачканото дето е останало му дават вода със захар, че да тръгне и там ферментацията и ставало много хубаво вино, уж, и си го пият преди самотока /щото там ферментацията тръгва по-бавно и протича по-дълго/, а после пак вода и захар, че да има и за ракия.
    На село правим по малко бяло през няколко години, но честно казано там нямам никакъв интерес и може би за това си оставам привърженик на класическата технология.

П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...
    А дали самотока може да се бутилира или е за бърза /до пролетна/ консумация, вижда ми се по лесно от това, както го правя аз първо с майката и след това отточвъм ?

Страница 67 от 101 ПърваПърва ... 1757656667686977 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •