Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Има кусури от конструктивна гледна точка, но трябваше да попиташ предварително, а не сега, когато вече нищо не може да се направи.

Така както си завъртял винкелите има много малко триене между ръба на винкела и дървото. Това означава, че един малко по-силен вятър лесно ще приплъзне странично кошерите и ще ги събори. Можеше да завъръиш винкела на 90 градуса, за да се получи легло с по-голяма контактна площ и със странични ограничители против приплъзване.

Другия кусур са краката - по-много са, отколкото трябва, и не са сложени на правилните места от гледна точка на механичните моменти. Един вид направил си по-слаба конструкция от това, което можеше да се постигне с тези железа, но спокойно - имаш голямо презапасяване в сеченията, така че поне тука няма да имаш проблеми. Завъртяните винкели обаче са проблемни и е въпрос на време да го разбереш това.

Ще ти кажа как да тестваш:
Силата на вятъра за територията на страната може да предизвика до 100 kg/кв.м. странични сили. Така като гледам кошерчетата, те са с площ четвърт квадратен метър. Та върви и ги натисни странично със сила 25 килограма и ако не помръдне, няма да имаш проблеми. Ако се приплъзва, въпрос на време е да си намериш пчелина някоя сутрин на трески.
Абсолютно вярна констатация горецитираното, аз си го знам. Има си логично обяснение.
1.Най-важното е липсата на време. Профилите имат отвори за болтове през 50 см и така съм слагал краката, че да ми пасват на болтовете и премостванията от крак до крак да са сравнително равномерно разпределени. Затова съм оставял и конзолно изнесени краища. Имах много малко време на разположение, обмислянето беше съвсем кратко, рязането - минимално.
2.Друго важно съображение е височината на стойката. Терена периодично се наводнява от реката и максималното историческо ниво, за което аз знам, е в момента горния ръб на капаците. Тоест, при следващо такова наводнение ще се удавят. Така че, гледах максимално да издигна кошерите, затова така ориентирах профилите. В бъдеще винаги ще имам спасителен корпус най-отдолу, който да вдига нивото на останалите до безопасно равнище.
3.Планирам стойки за кантари под всеки кошер. Те ще са метални, захванати за профилите на стойките и ще придават допълнителна здравина на конструкцията. Вече са начертани, тензодатчиците са избрани /до 200 кг/. Чрез тях ще свържа здраво кошера със сегашната стойка и няма да може да се приплъзва настрани.
4.Нещото, в което не съм сигурен, е това, че имам възможност да свържа всички стойки чрез поцинковани метални пътеки в една обща здрава конструкция. Материалите така и така ги имам. Не го правя, защото си мисля, че вибрациите от ходенето по конструкцията ще дразнят излишно всички кошери. Пък и ако искам с количката да минавам, ще трябва рампа и за нея.
5.Винаги гледам да поставям профили на открити метални конструкции по такъв начин, че да се образуват възможно най-малки хоризонтални плоскости. По такива хоризонтални плоскости много бързо се натрупват прах и боклуци, поемат влага, стават на кал и корозията започва.

Този пчелин съм го замислил като донор на отводки за останалите, тъй като около него няма много паша. Ще бъде и експериментален, където да се занимавам със щуротии, докато си почивам и след като се пенсионирам. Някой ден, ако всичко върви по план, ще сложа отворен достъп в реално време до данните от датчиците в и около кошерите, да видим кой каква интерпретация ще им измисли. Ех, размечтах се.