Колеги гледам прочетох, че някои правят червено вино "самоток" му казват някой знае ли технологията?
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Технологията у всяко село е различна и се предава от баща на синНай-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.
Един колега, например, имат си две-три лозя и всяка година водим един и същи спор. Мачкат всичко с чепките и веднага източват. Това си е самоток и като ферментира, си го пият. Това смачканото дето е останало му дават вода със захар, че да тръгне и там ферментацията и ставало много хубаво вино, уж, и си го пият преди самотока /щото там ферментацията тръгва по-бавно и протича по-дълго/, а после пак вода и захар, че да има и за ракия.
На село правим по малко бяло през няколко години, но честно казано там нямам никакъв интерес и може би за това си оставам привърженик на класическата технология.
П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Днес заредих един бидон шипково вино,било много полезно.
Как точно го зареди?
Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..
П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...[/QUOTE]
Бях в люовен период ей сега ще се поправя
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))