Главната цел на стесняването след последна паша при ДБ е за да могат пчелите да концентрират меда в 7-8 рамки(дебели венци),а не да пръснат меда по целия корпус(тънки венци).Това(дебелите венци) гарантира,че семействата няма да "ударят таванката" още през януари.Освен това,при есеното стесняването се цели изваждане на стари(черни) рамки,които рано на пролет могат да бъдат осеменени и изваждането им -отложено.Есенното стесняване има и друго предимство-всички манипулации се извършват в топло време,когато на семействата не им е нужна топлина,като на пролет-март.....
Относно свалянето на магазина под плодника-идеята е магазина да е пълен с мед,което ще ЗАДЪЛЖИ прехвърлянето му горе в плодника,като по този начин се спестява есенното подхранване със сироп.Докато ако пълния магазина остане горе,макар и преграден,свалянето му не е задължително,дори семейството може да се настани горе.Освен това,магазина под плодника,на пролет обира излишния прашец и плодника не се задръства......
Г-н Йосифов, отново с две - три изречения запълвате една камара бели петна в познанията ми. Единствено мога да кажа, че едвам насмогвам на каквито и да било изградени рамки и затова черните ги вадя засега само напролет, защото всичко ми е заето есента.
Всъщност, досега не съм намерила решение на пролетното роене. Ако може там да ми помогнете.
Дадан-Блатите:
Значи, говорим за по-плодовитите майки - надминават 7 рамки пило 5-6 дена след началото на рапичната паша. Проследявам и записвам поява на търтеево пило, излюпване на търтеи, поява на висящи пчели под рамките, една камара маточни чашки... През тези етапи вадя пило /максимум 2 рамки запечатано за 7 дена/ и правя отводки или подсилвам някой по-слаб кошер. Моментът, когато не ми трябва пило за вадене, а виждам, че изпускам кошера, вече 3 години поред го играя. Въпреки подаваните основи за градеж, цепенето на пилото с готови изградени рамки, ...Магазините им ги давам няколко дена преди рапицата /т.е. махам найлони, разпускам максимално според семейството - силните са с по 3 магазина, максимум 3-4 неизградени рамки в тях/.Този сезон в началото на май просто вдигнахме втори плодник върху първия и разпределих пилото на комин, отстрани допълних с рамки и основи. Чак тогава се кротнаха и спряха да правят маточни чашки. Сега се чудя, ако този номер го направя в началото на рапицата, къде ще сгафя? Или дали е по-добре още в началото на рапицата да взема ударно пило /3-4 рамки/ и да подам поне 2 основи и още 1-2 изградени? Като при това да цепя пилото с повече от една изградена рамка?
Този пост е редактиран от Георгиева; 01.10.2016 в 20:09. Причина: допълване
Колежке Георгиева,рапицата е интензивна паша и трябва да се осигури обем равен на минимум 24дб плодникови рамки,като отнемането на пило и рамки с прашец си остават задължителни.Отнетите рамки се заменят със ВО.Напръсканите магазини се отнемат и се слагат в/у по слаби семейства,а на основните се връща магазин със ВО..........http://pchelari.com/forum/showthread...B8%D1%86%D0%B0
п.п.Ако се връщат изградени плодникови рамки,трябва да се връщат над вечер,за да може майката да ги осемени.Ако изградените рамки се върнат през деня пчелите ще изпреварят майката и ще ги наблъскат с прашец и нектар-демек,вместо да осигурим площ за осеменяване,блокажа продължава и.........
Този пост е редактиран от Ангел Йосифов; 01.10.2016 в 21:37. Причина: допълване
Тарти също има лек за рапицата ама не знам за колко го продава.
Гледай клипа качен от Ачката и там руснака е с фарарчета, другото е, че в момента имам по двайсетина пчели в магазините а реално температурата при мен ще такава чак до двайсети ноември. Вече няма да се стряскам затова че е студено, взимаш меда ако нямаш време чак ноември и в добре затоплена стая го почваш :-):-):-).
На мен тая година на третата майка се оправи. Па напролет ще видим дали е от питите, като тръгне пак пилото.![]()
Щом се излекува Аскосферозата няма логика да се яви пак освен ако не се създадат предпоставки за това (влага , стари пити , празен плодник борба с друго заболяване трябва да се има в предвид че засяга личинките до 3 дневна възраст ) а новата майката със своята генетика не го излекува а просто пчелите работнички са по чистофайници и не дават да се развие заболяването.
Спорите на аскосферозата винаги са в плодника в клийките на рамките и ако има мед в тях няма да се яви заболяване.
Опытные пчеловоды утверждают, что предотвратить болезнь может наличие меда в гнезде. Не убирайте весь мед целиком. Споры аскосфероза будут всегда присутствовать в расплоде, но они смогут проявить себя только при отсутствии меда в рамках.
Первоисточник: http://roypchel.ru/pchely/askosfer.html
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))