Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 325 от 496 ПърваПърва ... 225275315323324325326327335375425 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,241 до 3,250 от общо 4956
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Интересно как нашите прадеди са се справяли със земеделието без да използват препарати за растителна защита?
    Интересно как нашите прадеди са се справяли с животновъдството, без да използват антибиотици?

Причината според мене се състои в това, че земята е пренаселена, и всичките тези 7-8 милиарда гърла трябва да се изхранват. Това принуждава правителствата по света да толерират интензивното земеделие и животновъдство, като дават субсидии, и като официално разрешават да се трови с пестициди храната, която ядем.

Това според мене е и причината пчеларския сектор в България и в Европа да е захвърлен в 9-та глуха. Медът, колкото и да е полезен, не е основна храна. Един човек изяжда за 1 година около 1 тон храна. За 7 милиона човека в България това прави 7 милиона тона. От тях меда е само 1000-2000 тона или това прави 0.01-0.02%. Тоест това е едно нищо. С него или без него - все тая.

Това обяснява и тровенията на пчелите от арендаторите, пръсканията за нодуларен дерматит и въобще всичко лошо, което се случва със сектора. Да, властимащите знаят за проблемите на сектора, но когато алтернативата е да се избира между 99.98% храна, па макар и леко натровена, и 0.02% мед, кажете ми какво е разумното решение?

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Ако авторът на тази статия не представи доказателства в подкрепа на твърденията си за наличие на глифозат в българския мед, е за съд! Въпросът е кой трябва да го съди? Според мен, това трябва да е пчеларска организация или асоциация. От друга страна обаче, всеки преработвател на мед би могъл да добави малко глифозат в някоя проба и да представи доказателства в своя подкрепа.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Кажете и кои са фирмите участващи в Асоциацията на преработвателите на мед в България. Аз не откривам никаква информация
    Матеев, на следващата среща попитайте ги, кои са.
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията

"Герада - ГМ", "Сизиф", "Булмед" (не знам съществува ли още); "Рамкомерс" - тези знам

Предполагам че там са и "Оберон", "Апимел", "Булгар хонинг", "Палхутев мед"
    Забрави Амброзия ,Болгарресурс.Изобщо секретна организация. На този герой Драгомир Драганов му бях пуснал снимка, която е изчезнала.Явно е много дълга ръката на търговците.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Здравейте,

Виждам, че отново се нажежават страстите, но в грешна посока. Понеже се спомена и нашето име, а ние празни приказки не говорим - копирам ви резултат от анализ на Глифозат на една от последните ни проби:
    Glyphosate.jpg

Както виждате, глифозат има, но той е точно на границата на лимита на детекция (15 микрогр./кг), а допустимата концентрация на глифозат в КОНВЕНЦИОНАЛЕН мед е 50 микрогр./кг. Затова и заключението отдолу е, че пробата отговаря на законовите разпоредби. В биологичния мед обаче се прилага правилото за нулева толерантност към замърсителите като глифозат, кумафос и т.н., тоест няма допустима концентрация и в доклада трябва да пише n.d. - в противен случай медът не може да се продава за био. Ако концентрацията е над 50 - не може да се продава въобще.

Ние не сме членове на асоциацията на преработвателите и аз самия нямам представа кои членуват там. От изброените от г-н Александров фирми няколко отдавна не фунцкионират. Но казаното от Драганов не е лъжа и не търсете под вола теле. Преди месеци ви бях писал в една тема относно зараждащия се проблем с глифозата, но тогава никой не обърна внимание - дори ви бях качил един кратък текст от една от лабораториите. В началото на лятото в Германия се разрази широка публична дискусия за замърсяването на храните с този препарат и както винаги медът го обира пръв, защото той е пример за здравословна и полезна храна. Следователно изследванията за глифозат веднага започнаха да стават задължителни и проблемите не закъсняват. Този замърсител се изследва от няколко месеца и от време на време се появява в пробите. Досега ние не сме имали стойности над лимитите, но при колегите може да е различно.
    Както някой преди мен спомена - замислете се колко пчелари си "косят" тревата в пчелина с Раундъп.

Не се изненадвайте от постоянно появяващите се нови и нови анализи и изисквания за стоката, с която работим. Медът се асоциира със здравословна и чиста храна и винаги е сред първите продукти, подложени на стриктен контрол при появата на някакъв "новооткрит" замърсител. Така беше и с антибиотиците, така беше и с пестицидите, и с ГМО - едва ли ще свърши с глифозат.

Използвам случая да благодаря на Борислав Александров за статията, която публикува - ако бях го направил аз, тук отново няколко форумни капацитети щяха да се нахвърлят как ги манипулираме и лъжем. В тази статия можете да видите нещата, които ви говорех преди месеци относно ситуацията на пазара, изследванията с ЯМР и т.н и т.н. черно на бяло. Който иска може да си направи изводи, който не иска - нека продължава да обвинява износителите в картел.
    Пазарната ситуация в момента е следната - търсенето на български мед букет клони към 0. Това е така не само за български, а за румънски, сръбски и унгарски букет. Причината - големите европейски преработватели си напълниха складовете главно с украински букет на цена 1.60 - 1.70 евро за кг доставено до техен склад. Разбира се, внася се и мед от Южна Америка - главно Аржентина, на малко по-висока цена. В сегашната ситуация повечето чужди фирми нито имат нужда да купуват, нито виждат възможност да печелят, ако го правят, защото нагласата е цената да върви надолу всяка следваща седмица. Времето ще покаже как ще се развие пазарът от тук насетне.

Поздрави и горе главите - такива моменти има винаги в бизнеса. И не взимайте заеми, както ви съветват във фейсбук .

Наблюдател
    Регистриран
    18.11.2014
    Пчеларски район
    Сакар
    Име: ДРАГОМИР СТОЯНОВ ДРАГАНОВ, Герада ООД
    Длъжност: Председател , Роля: Управляващ
    Име: СИМЕОН ПЕТРОВ СТАНЧЕВ, Апимел Органик
    Длъжност: Член , Роля: Член на управителен съвет
    Име: МАРИЯ СТЕФАНОВА КУРДОВА,.................
    Длъжност: Член , Роля: Член на управителен съвет

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И като съм започнал с песимизма, да продължа до края. Какво ще се случва според мене за в бъдеще?

1. Населението на земята ще продължава нараства експоненциално до момента, до който се пукне балона?
    2. Земеделието и животновъдството ще стават все по-интензивни?
    3. Употребата на пестициди ще нараства все повече и повече.
    4. Почвата ще се изтощи напълно, така че ще се наложи и масова употреба на все повече и повече синтетични торове.
    5. Тровенията на пчели и дори хора ще станат ежедневие.
    6. Проблемите с изхранването на населението ще стават все по-тежки и по-тежки, като за справянето с тях ще се наложи да се предприемат все по-драстични мерки. Това, срещу което ритаме в момента, ще изглежда като РОЗОВА ИДИЛИЯ на това, което ни предстои да видим за в бъдеще.

И всичко това предстои да се случи в рамките на 1 човешки живот, така че по-младите пчелари ще имат нещастието да го видят със собствените си очи.

Има ли начин да се разрешат тези проблеми? Ами не знам, но знам че те няма да продължат вечно. В точка 1 намекнах, че има един балон, който рано или късно ще се спука, защото не може да бъде надуван до безкрайност. Как точно ще изглежда това спукване - ами не знам и не искам да знам, но със сигурност няма да е приятно за тези, които преживеят това спукване.

ПС: С молба да не ми слагате отрицателни ръчички, защото това е един много реалистичен сценарий, към който бодро крачим с големи стъпки.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    А може ли глифозата да е попаднал в меда заради пръскането на пчеларите на тревата около кошерите?
    Мисля че и сам можеш да си отговориш и сам на този въпрос. Колко трева се пръска около кошерите и какъв процент от пашата им представлява тя?
    Не вярвам някой да пръска вътре в кошера през прелката.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Мога да потвърдя това което са написали от Апитрейд

Дискусията за глифозат наистина я има и поне за момента не се знае как ще завърши всичко. Европейската комисия е за разрешаване на използването му до 2031 година (заради лобистки интереси) докато някой страни от ЕС са против и искат пълна забрана от 2017 година, към тях са пресъедениха и природозащитниците. Именно последните ни го .... да се изследва меда за глифозат а че такъв може да има в него е разбираемо впредвид масавото му използване.

Факта че някой фирми изкупуващи пчелен мед ни купуват меда като конвенционален с изисквания за био мед за да могат след това да препродават като био е съвсем различна тема. И ако има интерес би могло да се обсъди има какво да се каже по въпроса.

Друг факт е че от 2015 година насам има нещо като война за пазари между големите и те драстично свалиха цените на своя мед което рефлектира по веригата надолу и най-ощетени сме ние обикновеите пчелари. Това че има натрупан излишак от мед също е факт и големите анализатори в сектора не случайно определят сегашното положение като аномалия на пазара. Търсенето на мед е стабилно дори е с тенденция да се повишава, а се отчитат излишъци и сваляне на цените... Поне го определят като временно явление и че цената рано или късно ще започне отново да се покачва но само ако САЩ и Европа най-накрая успеят да се справят с нелегалния внос и фалшифицирането на меда. И вече съвсем открито заявяват че не малка вина имат и няколко големи компании в САЩ и Европа които активно подпомагат търговията с нелегален мед.

Испания, Италия, Франция, Полша, Унгария, Румъния все по често повдигат въпроса за цената и качеството на внасяния мед от някой германски компании и искат защита на европеските пчелари. Защита която на този етап е отказана с предтекста че няма сериозни доказателства за влошено качество. Като европейската комисия използва услугите на германски институт за които все повече се твърди че обслужва лобистки интереси на големите германски компании в сектора. А в същото време се налагат все по строги изисквания за качество на европейските пчелари, нещо което ги прави неконкурентни. Както вървят нещата ще трябва да произвеждаме само био мед ако искаме да имаме пазарна ниша в ЕС. Като освен всичко друго тук голямо влияние оказват и чисто политически интереси относно Украйна и Китай.

Но общо взето каквото и да си пишем за международния пазар на мед и за формирането на цените ние винаги ще сме най-потърпевши и с чувството за най-прецакани...

п.п. Само да вметна за разлика от българските фирми износители които обвиняват пчеларите за редица неща публично може би в стремежа си да свалят цените и като резултат имат добър принос за очерняне на българския мед... то техни колеги от Румъния, Унгария, Франция и думичка не казват срещу своите пчелари с които работят и чиито мед изнасят, дори напротив защитават ги че те нямат вина за появата например на глифозат в меда защото не пчеларя прави меда а пчелата или го използва за да пръска нивите си а фермера и повдигат съвсем други въпроси... Да не говорим че напоследък някой все повече се преоринтирват относно пазарите... мога да дам пример с Румъния която само за няколко години успя да се изкачи до пето място в Европа и се превръща в фактор на европейско ниво....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Мога да потвърдя това което са написали от Апитрейд....
    Вие можете да го потвърдите, но вече е изтрито . Интересно ми е защо, бих искал да получа аргументиран отговор кое правило е нарушено. Явно част от хората тук много държат да живеят в заблуди и не само това, но да въвеждат в тях и останалите читатели. Разни хора, разни идеали!

Останете си със здраве.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията
    Вие можете да го потвърдите, но вече е изтрито . Интересно ми е защо, бих искал да получа аргументиран отговор кое правило е нарушено. Явно част от хората тук много държат да живеят в заблуди и не само това, но да въвеждат в тях и останалите читатели. Разни хора, разни идеали!

Останете си със здраве.
    Постинга е възстановен.

Страница 325 от 496 ПърваПърва ... 225275315323324325326327335375425 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •