А може ли глифозата да е попаднал в меда заради пръскането на пчеларите на тревата около кошерите?
А може ли глифозата да е попаднал в меда заради пръскането на пчеларите на тревата около кошерите?
Няма как да стане това за да се натрупа в стоков мед трябват декари а не няколко кв.м. около кошерите. При нас доколкото знам го използват да пръскат с него пшеницата, ечемика и рапицата - само от последното би могло да влезе в стоков мед. Но е доста пресилено дори съмнително ако имаше нещо подобно в рапичния мед чак сега да се сетят за това и да бият тъпана....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Ако авторът на тази статия не представи доказателства в подкрепа на твърденията си за наличие на глифозат в българския мед, е за съд! Въпросът е кой трябва да го съди? Според мен, това трябва да е пчеларска организация или асоциация. От друга страна обаче, всеки преработвател на мед би могъл да добави малко глифозат в някоя проба и да представи доказателства в своя подкрепа.
Интересно как нашите прадеди са се справяли със земеделието без да използват препарати за растителна защита?
Интересно как нашите прадеди са се справяли с животновъдството, без да използват антибиотици?
Причината според мене се състои в това, че земята е пренаселена, и всичките тези 7-8 милиарда гърла трябва да се изхранват. Това принуждава правителствата по света да толерират интензивното земеделие и животновъдство, като дават субсидии, и като официално разрешават да се трови с пестициди храната, която ядем.
Това според мене е и причината пчеларския сектор в България и в Европа да е захвърлен в 9-та глуха. Медът, колкото и да е полезен, не е основна храна. Един човек изяжда за 1 година около 1 тон храна. За 7 милиона човека в България това прави 7 милиона тона. От тях меда е само 1000-2000 тона или това прави 0.01-0.02%. Тоест това е едно нищо. С него или без него - все тая.
Това обяснява и тровенията на пчелите от арендаторите, пръсканията за нодуларен дерматит и въобще всичко лошо, което се случва със сектора. Да, властимащите знаят за проблемите на сектора, но когато алтернативата е да се избира между 99.98% храна, па макар и леко натровена, и 0.02% мед, кажете ми какво е разумното решение?
И като съм започнал с песимизма, да продължа до края. Какво ще се случва според мене за в бъдеще?
1. Населението на земята ще продължава нараства експоненциално до момента, до който се пукне балона?
2. Земеделието и животновъдството ще стават все по-интензивни?
3. Употребата на пестициди ще нараства все повече и повече.
4. Почвата ще се изтощи напълно, така че ще се наложи и масова употреба на все повече и повече синтетични торове.
5. Тровенията на пчели и дори хора ще станат ежедневие.
6. Проблемите с изхранването на населението ще стават все по-тежки и по-тежки, като за справянето с тях ще се наложи да се предприемат все по-драстични мерки. Това, срещу което ритаме в момента, ще изглежда като РОЗОВА ИДИЛИЯ на това, което ни предстои да видим за в бъдеще.
И всичко това предстои да се случи в рамките на 1 човешки живот, така че по-младите пчелари ще имат нещастието да го видят със собствените си очи.
Има ли начин да се разрешат тези проблеми? Ами не знам, но знам че те няма да продължат вечно. В точка 1 намекнах, че има един балон, който рано или късно ще се спука, защото не може да бъде надуван до безкрайност. Как точно ще изглежда това спукване - ами не знам и не искам да знам, но със сигурност няма да е приятно за тези, които преживеят това спукване.
ПС: С молба да не ми слагате отрицателни ръчички, защото това е един много реалистичен сценарий, към който бодро крачим с големи стъпки.
Не смятам да коментирам мнението на г-н Апитрейд, само ще кажа, че става все по-трудно да се манипулират пчеларите. Колкото по-информиран е един човек, толкова по-трудно могат да го манипулират.
Колкото повече се опитват да лъжат пчеларите, толкова по-зле за тях. А истината може да я види всеки с малко по-задълбочено мислене, колкото и да ви редактират мненията по поръчка.
За доходите ми не се притеснявайте, гладен и жаден не съм останал. Имам достатъчно средства и не завися от волята на изнудвачи.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
До някъде си е прав човека да ви е гневен на вас.Не може да продавате меда на качество ,а да се изкупува на количество.Моя мед 50 полени на бай Колю 20 полени и една и съща цена.Лошото в случая е ,че само вашата фирма пише в сайта.Следователно всички негативи ги отнасяте вие.Забележете някой път г-н Матеев като съобщи някоя лоша новина какво се случва с него/да убием вестоносеца/.
Бог да го прости българското пчеларство. Амин.
Беше добър бизнес.
Ще оцелеят само пчелни стопанства които се субсидират от собствениците си или с своя подценен труд или със спестени пари/ програми/. Които разчита само на приходи от пчели ще фалира за 2-3 стопански години. Китайското супер менте никой няма интерес да го спре на пазара. Най-последна помощ очаквайте от бюрокрацията. А може би вече има risin технологията в БГ ?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))