Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Мнения
    684
    Пчеларски район
    Габрово
    Колеги гледам прочетох, че някои правят червено вино "самоток" му казват някой знае ли технологията?
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,903
    Технологията у всяко село е различна и се предава от баща на син Най-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.
    Един колега, например, имат си две-три лозя и всяка година водим един и същи спор. Мачкат всичко с чепките и веднага източват. Това си е самоток и като ферментира, си го пият. Това смачканото дето е останало му дават вода със захар, че да тръгне и там ферментацията и ставало много хубаво вино, уж, и си го пият преди самотока /щото там ферментацията тръгва по-бавно и протича по-дълго/, а после пак вода и захар, че да има и за ракия.
    На село правим по малко бяло през няколко години, но честно казано там нямам никакъв интерес и може би за това си оставам привърженик на класическата технология.

    П.п. Вземи си върни старата снимка. С тая не си оригинален. Пък и ми е много интересно как ще си изразяваш чувствата като го няма добрия стар Луи...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  3. #3
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Мнения
    313
    Днес заредих един бидон шипково вино,било много полезно.

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Как точно го зареди?

  5. #5
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Мнения
    313
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Как точно го зареди?
    16 кг. шипки,12 кг. захар и 50 литра вода.

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..

  7. #7
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Мнения
    313
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Вчера и аз събрах 20кг. шипка,но не смятам да правя "вино".Ще стане на мармалад,а една част ще изсуша за чай..

    Мармалада го направи майка ми миналата седмица.

  8. #8
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Мнения
    2,122
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Например сиренето. В България сирене се прави САМО и ЕДИНСТВЕНО от СУРОВО мляко. В други държави го правят и от пастьоризирано. Държави всякакви, хора всякакви, технологии всякакви!

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Мнения
    3,743
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от borifototo Виж публикацията
    Днес заредих един бидон шипково вино,било много полезно.
    И аз прихванах....е само в шише от 20л.

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Мнения
    3,284
    Пчеларски район
    Европа
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    И аз прихванах....е само в шише от 20л.
    Еми, като Даката не взе чаши- в шишета!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

 

 
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •