Здравейте ,има един бидон със сини сливи, брани са преди около месец,преврели са,не им е слагано захар,разтвора е доста кисел.Ако им сложа захар да врат на ново -кисела ли ще е ракиятя.Варил съм доста пъти,но с подобен вариант се сблъсквам за пръв път.


Цитат
Най-общо - самоток е когато ширата се отделя веднага след мачкането на гроздето. Така се прави бялото вино. И понеже цвета на виното в голяма степен се определя от ципата и месцето на гроздовото зрънце, бяло вино може да се прави и от повечето червени сортове. Съответно, за да стане червено вино самоток с хубав цвят, а не розе например, трябва да се прави от червени сортове със силен цвят и на соковете или да се оцветява допълнително. С плодчета бъз, например. И вариациите стават вече най-различни, според чутото и собствената фантазия.

