Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 34 от 46 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 331 до 340 от общо 454
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Точно в Канада не са си излекували пчелите от Нозема Церане нищо че два пъти или поне есен третират с Фумагилин.С антибиотика само потискат заболяването за известно време и това време е месеци.Ако не се третира зимната смрътност от нормалните 15 % скача над 25 % говора за северна Канада.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Отново опираме до САЩ и Канада .
    Там , извадили световни рекорди от мед . Пчелите им мрат , като за световно .
    Впрочем и спортистите им ползват такива средства .
    Къде , сме ние ?
    В ЕС .
    Трябва ли , да разлая отново ,,кучетата,, по тази тема ?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето данни от официални изследвания, взети от листовката на Примавет за НОЗЕСТАТ-а. Според тези изследвания наистина ФУМАГИЛИН B е най-добрия, но има и други безопасни препарати, които се доближават до неговите проценти, и дори го превъзхождат при определени условия. Цитирам:

Клиничните изследвания на Нозестат – разтвор показват, че ефективността му срещу нозематоза в условията на Р. България може да достигне до 94,20% /К. Гургулова, Ив. Желязкова, 2005г/. таблици 1 и 2

Изследванията за проследяване на ефективността на различни лекарствени средства срещу нозематоза в Гърция показват, че Нозестат- разтвор при Nozema apis и Nozema ceranae притежава ефективност до 83% /А.Thrasyvoulou,2009г./ таблица 3

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Nosestat1[1]_0.png
Прегледи:      407
Размер:	31.6 KB
ID:	7489

Име:	Nosestat2[1]_0.png
Прегледи:      403
Размер:	32.0 KB
ID:	7490

Име:	Nosestat3[1]_0.png
Прегледи:      405
Размер:	29.9 KB
ID:	7491

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    България е облагодетелствена като климат и природен ресурс относно Нозема Церане и българските пчелари не са чак такива пчеломори и тапунгери за каквито ни имат.

Ще цитирам един известен американски гуру биолог пчелар които казва
    За да се разбере ефектът от нозема на колонията, човек трябва да спре да мисли за медоносната пчела като просто насекомо.
    Напротив, ние трябва да мислим за това на нивото на суперорганизъм.

A голям въпрос за мен (и други) е само колко проблем N. ceranae е когато колонии получават адекватно хранене, а иначе са здрави (да се чете, че ниските нива на вируса и акари). Pajuelo (2008) изпитва ефектите от лечението фумагилин с или без допълнително витамини и протеини допълнение на испански пчелните семейства: "ние заключаваме, че ако климатичните условия са добри, с наличие на цветен прашец и нектар, след добавянето на витамини и протеини е не е необходимо. Тяхното използване само увеличава разходите за производство. Добавянето на фумагилин като превантивна мярка в кошерите, в които е бил диагностициран с асимптоматична присъствието на Н. ceranae, не решава никакви проблеми, а само увеличава разходите и рисковете ненужно замърсяващи кошер продукти с тази антибиотик или последващи негови метаболити. Когато няма такива фактори като климат, неправилното хранене, неадекватен контрол на V. деструктор или неподходящи за управление, което води до потискане на имунната система в пчелите, колонии не се срине

Извинявам се за смотаният превод ама идеята се разбира.

Наблюдател
    Регистриран
    25.09.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето данни от официални изследвания, взети от листовката на Примавет за НОЗЕСТАТ-а. Според тези изследвания наистина ФУМАГИЛИН B е най-добрия, но има и други безопасни препарати, които се доближават до неговите проценти, и дори го превъзхождат при определени условия. Цитирам:

Клиничните изследвания на Нозестат – разтвор показват, че ефективността му срещу нозематоза в условията на Р. България може да достигне до 94,20% /К. Гургулова, Ив. Желязкова, 2005г/. таблици 1 и 2

Изследванията за проследяване на ефективността на различни лекарствени средства срещу нозематоза в Гърция показват, че Нозестат- разтвор при Nozema apis и Nozema ceranae притежава ефективност до 83% /А.Thrasyvoulou,2009г./ таблица 3

.....
    Благодаря г-н Матеев за изследването и таблиците.

Ясно се показва: ефективността на Фумагилин е най-висока. 93.2% средно за тестовия период от 2 години срещу 71.6% за нозестат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от beebee555 Виж публикацията
    Благодаря г-н Матеев за изследването и таблиците.

Ясно се показва: ефективността на Фумагилин е най-висока. 93.2% средно за тестовия период от 2 години срещу 71.6% за нозестат.
    Така е, но само Фумагилина е антибиотик, а всички останали са безвредни препарати на билкова основа и най-страшната тяхна съставка е добавянето на йодова тинктура, която ако случайно попадне в меда, е полезна за хората (за щитовидната жлеза).

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Нозема Церане е особено заболяване причинява се от паразит които се лекува с Фумагилин но спорите остават по правило ако са над 5милиона се развива клиника но вътре в кошера има пчели с различен % опаразитяване има и нещо уникално случва се кошер с голям % опаразитяване видимо да няма признаци на заболяване.

С две думи при нас зимите не са чак толкова тежки , нямаме дълги периоди с дъжд и влага, имаме много прашец в природата, даваме малко захар и то предимно август, лекуваме редовно Вароатозата с органични к-ни, и етерични масла, даваме витамини и билкови извлеци, не им крадем прополиса, даваме почивка на пчелите не ги мъкнем на опрашване на огромни блокове с монокултури, не даваме антибиотици ( да не им сваляме имунитета) затова в България може да има заразени кошери с Нозема Церане но на практика с клинична картина и % на това заболяване като в Северна Америка нямаме.
    Това са фактите по малко пари изкарваме но имаме по здрави пчели и пчелни продукти.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Оставете човека да си предлага каквото има за предлагане. Ако не дай си Боже при мен да се случи подобен проблем с нозематозата както четем че това е факт (или е било факт) при други колеги, в стремежа си да си спася пчелите изобщо няма да се интересувам от разни европейски директиви, разпоредби и т.н. ами ще гледам кое е най ефикасното (не най евтиното) лекарство да си го закупя, само и само да спася положението. Така че за всеки влак си има пътници, който си мисли че с товарния влак се пътува гадно да си трае, че не се знае след време с какво ще му се наложи да пътува...
    Цеко аз съм един от тези дето са го изпитали на гърба си. Прав си че изобщо не ми пукше за дерективи, регламенти, наредби и т.н. в крайна сметка от целия пчелин оцеляха само 10 семейства от близо 250 .... Решението което трябваше да взема след като излезе резултата от пробите и консултацията по телефона бе едно от най-трудните които съм взимал. Фумагилина е временно решение за момента. А след това? Едва 2-3 години след това разбрах че в случая съм постъпил поне за мен правилно като не дадох Фумагилин тогава.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Фумагилина е временно решение за момента. А след това? Едва 2-3 години след това разбрах че в случая съм постъпил поне за мен правилно като не дадох Фумагилин тогава.
    Какво даде тогава?

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Аз не казвам, че непременно трябва да се даде фумагилин, просто не е зле да има и такива оферти пък кой как и с каквото си реши с това да си спасява пчелите....

Страница 34 от 46 ПърваПърва ... 24323334353644 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •