.Когато има поне две строителни рамки в плодника отрицателния ефект не важи.Но може и да ги задръстят с пресен нектар.Затова те са с различно предназначение в зависимост кога присъстват.
Мисълта ми е да няма строителна рамка в плодника. Аз използвам ЛР и при мен тези пити са в магазините(т.е. в медовите корпуси). За мен строителната рамка нямамясто там. То мястото в плодника така или иначе не стига. Всичко което не е пило няма място в плодника - мед, прашец, строителна рамка - всичко това само пречи. Прашеца се натрупва в кошера най-вече когато майката не може да осеменява свободно. През есентта с намаляване на отглеждането на пило също се натрупва, но той е нужен за зимуването и през пролетното развитие се изразходва.
С или без химия нито пчелите ще изчезнат, нито акарите. Така е в природата. Акарите се нуждаят от пчели за да съществуват. Акари които убиват гостоприемника си ще умрат заедно с него - те нямат интерес да го правят. Природата винаги се стреми към баланс. При третиране с химия акарите не се стремят към баланс със пчелите а как да оцелеят.
Според L. L. Langstroth, восъчния молец, с появата си преди 150 години в Америка нанася огромни щети на пчеларството. Той е нанасял щети, които са нищо в сравнение с тези които нанася малкият кошерен бръбар днес - опустошавал е цели пчелини оставени без надзор( тогава "let alone beekiping"-ът е бил широко разпространена практика и восъчният молец е причината да се изостави). Щом веднъж влезел в кошера, опустошавал всички пити. Той строго препоръчва всякакви дупки, пукнатини и цепнатини по кошерите да не бъдат допускани, тъй като там снася восъчния молец и си проправя път към питите. По същата причина стесняването на входовете на кошерите било задължително - при слаба защита на входа, молецът влизал в кошера и снасял по незаетите от пчелите пити.
Днес е немислимо кошер да загине от "опустошението" на восъчния молец, и честно да си призная ако някой ми съобщи за подобен случай бих му се изсмял.
След години вароатозата ще изглежда също толкова смешна заплаха за пчелите колкото е восъчния молец днес.
Кога ще се случи това, зависи от нас.

Цитат