Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 404

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от munteanu Виж публикацията
    В неделя едната ми отводка за която имах подозрения, че е търтовка се оказа, че си е такава... Изтръсках пчелите на края на пчелина и на мястото на кошера доближих двата съседни и им стесних максимално входовете. Пчелите се върнаха на мястото и до вечерта повечето бяха приети, но имаше и пред двата по една шепа убити... Както и да е, надявам се търтовките да не са успели да влязат и да убият майките им. Паралелно с това мистериозно на две от другите ми отводки младите им майки бяха умрели едновременно и бяха заложили маточници.Как е станало няма никаква идея... да съм ги затиснал и двете, или пък да не им е понесла храната, която им забърках с мед, пудра захар, сухо мляко и хлебна мая... не знам. Скубах си малко косите и реших да рискувам и да ги оставя да си произведат майки и им придадох по една пита със запечатано пило от търтовките с мисълта търтеите да свършат работата с новоизлюпените майки. Прогнозата за времето е добра и се чудя, ако някой е правил такива експерименти дали е успявал толкова късно да му се оплодят майките.

Може би е трябвало да стръскаш пчелите в кошера да остане само една пита и да преместиш кошера на поне 10ина метра а другото си го знаеш.
    И все пак края на септември да се стръскват пчели май си е рисково
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 28.09.2016 в 13:05. Причина: Доълнение

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2016
    Пчеларски район
    с. Градец, общ. Костинброд, обл.София
    Не толкова семенната течност, колкото маломерните размери и вероятната невъзможност да настигнат майката ме притесняват... И съм ги сложил като резервна мярка, нищо че чета че вероятно няма от същият кошер да излязат за осеменяване. Търтеевото пило беше запечатано още миналата седмица и ще се излюпят горе долу с майките тази седмица и ако... (стават много ако-та) се задържи времето хубаво може и да успеят да се оплодят. Не знам колко е оправдан риска.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ще трябват на търтея 15-16 дни като се излюпи да стане половоактивен. На майката и трябва по малко време.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от munteanu Виж публикацията
    Не толкова семенната течност, колкото маломерните размери и вероятната невъзможност да настигнат майката ме притесняват... И съм ги сложил като резервна мярка, нищо че чета че вероятно няма от същият кошер да излязат за осеменяване. Търтеевото пило беше запечатано още миналата седмица и ще се излюпят горе долу с майките тази седмица и ако... (стават много ако-та) се задържи времето хубаво може и да успеят да се оплодят. Не знам колко е оправдан риска.
    Шансът не е голям, но може и да останеш приятно изненадан. От практиката знам, че ако имаш на пчелина майки на два сезона и догодина ще им е трети, почти 100% ще има и 20-тина търтеи със зимните пчели, които ще зимуват заедно с кълбото и ще оцелеят до пролетта. Друг е въпросът, че ако са поставени мишепредпазителите няма как да излетят и дали в това студено време правят сборища. Дните са хладни, но слънчеви, което може да увеличи шанса. Ще стискам палци експериментът да е успешен.

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2016
    Пчеларски район
    с. Градец, общ. Костинброд, обл.София
    Цитат Първоначално публикувано от Aranis Виж публикацията
    Шансът не е голям, но може и да останеш приятно изненадан. От практиката знам, че ако имаш на пчелина майки на два сезона и догодина ще им е трети, почти 100% ще има и 20-тина търтеи със зимните пчели, които ще зимуват заедно с кълбото и ще оцелеят до пролетта. Друг е въпросът, че ако са поставени мишепредпазителите няма как да излетят и дали в това студено време правят сборища. Дните са хладни, но слънчеви, което може да увеличи шанса. Ще стискам палци експериментът да е успешен.
    Вчера ги прегледах, в единия не видях майката, но и не му отделих много време, а в другият майката беше толкова едра, че нямаше как да остане незабелязана. Изглежда като оплодена. За пило е рано, но ако съдя по размерите беше оплодена. Надявам се и в другият нещата да са се развили благоприятно...

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Прочетох темата два пъти. Искам да пробвам придаване на пита със запечатан маточник на търтовка. Защо маточник - защото с това разполагам в момента. Има по-горе писано по въпроса, но никой не се е похвалил после, че му се е получило. Предварително миналата седмица съм придавал пило на търтовката, маточник не направиха, в момента пилото е запечатано или излюпено. Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Бих му сложил една отводка с майка върху него с някаква преграда, колкото да минава една две пчели, а отдолу ги оставяш без рамки.
    Семейството откъдето си взел отводката може да приеме маточник по лесно..

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Прочетох темата два пъти. Искам да пробвам придаване на пита със запечатан маточник на търтовка. Защо маточник - защото с това разполагам в момента. Има по-горе писано по въпроса, но никой не се е похвалил после, че му се е получило. Предварително миналата седмица съм придавал пило на търтовката, маточник не направиха, в момента пилото е запечатано или излюпено. Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?
    Направи ги „на кома“ и им придавай каквото имаш.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ... Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?
    Ще го оправиш, по-лесно от това няма. От моя опит, по-лесно приемат отворен ( незапечатан ) маточник . Търтовката приема и отглежда личинки в изкуствени маточи чашки или личинки принесени в някоя естествена маточна килийка по питите. Начини много, най- тъпо е да ходиш да ги изтърсваш по двора.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Агро, Делта беше писъл много лесен начин за справяне с търтовката. Изпитах го няколко пъти с придаване на майка или маточник. И двата варианта бяха 100% ....
    Вземаш две пити с пчели и пило от други кошери и ги слагаш през една в търтовката. Разкъсваш търтиевото пило. След 2 часа придаваш каквото душа ти сака...
    Само трябва да внимаваш да не е в период на безпрашие и липса на паша, но сега сезона не е такъв...

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •