Този пост е редактиран от Георги 1974; 28.09.2016 в 13:05. Причина: Доълнение
Не толкова семенната течност, колкото маломерните размери и вероятната невъзможност да настигнат майката ме притесняват... И съм ги сложил като резервна мярка, нищо че чета че вероятно няма от същият кошер да излязат за осеменяване. Търтеевото пило беше запечатано още миналата седмица и ще се излюпят горе долу с майките тази седмица и ако... (стават много ако-та) се задържи времето хубаво може и да успеят да се оплодят. Не знам колко е оправдан риска.
Ще трябват на търтея 15-16 дни като се излюпи да стане половоактивен. На майката и трябва по малко време.
Шансът не е голям, но може и да останеш приятно изненадан. От практиката знам, че ако имаш на пчелина майки на два сезона и догодина ще им е трети, почти 100% ще има и 20-тина търтеи със зимните пчели, които ще зимуват заедно с кълбото и ще оцелеят до пролетта. Друг е въпросът, че ако са поставени мишепредпазителите няма как да излетят и дали в това студено време правят сборища. Дните са хладни, но слънчеви, което може да увеличи шанса. Ще стискам палци експериментът да е успешен.
Вчера ги прегледах, в единия не видях майката, но и не му отделих много време, а в другият майката беше толкова едра, че нямаше как да остане незабелязана. Изглежда като оплодена. За пило е рано, но ако съдя по размерите беше оплодена. Надявам се и в другият нещата да са се развили благоприятно...
Прочетох темата два пъти. Искам да пробвам придаване на пита със запечатан маточник на търтовка. Защо маточник - защото с това разполагам в момента. Има по-горе писано по въпроса, но никой не се е похвалил после, че му се е получило. Предварително миналата седмица съм придавал пило на търтовката, маточник не направиха, в момента пилото е запечатано или излюпено. Пчела бол, не ми се ще да се отказвам от кошера. Давайте акъл да го правя ли и как?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Бих му сложил една отводка с майка върху него с някаква преграда, колкото да минава една две пчели, а отдолу ги оставяш без рамки.
Семейството откъдето си взел отводката може да приеме маточник по лесно..
Ще го оправиш, по-лесно от това няма. От моя опит, по-лесно приемат отворен ( незапечатан ) маточник . Търтовката приема и отглежда личинки в изкуствени маточи чашки или личинки принесени в някоя естествена маточна килийка по питите. Начини много, най- тъпо е да ходиш да ги изтърсваш по двора.![]()
Агро, Делта беше писъл много лесен начин за справяне с търтовката. Изпитах го няколко пъти с придаване на майка или маточник. И двата варианта бяха 100% ....
Вземаш две пити с пчели и пило от други кошери и ги слагаш през една в търтовката. Разкъсваш търтиевото пило. След 2 часа придаваш каквото душа ти сака...
Само трябва да внимаваш да не е в период на безпрашие и липса на паша, но сега сезона не е такъв...![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))