Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 95

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    Цитат Първоначално публикувано от Marian Виж публикацията
    Да попитам и аз нещо на тази тема.
    6 дни откакто съм сложил буркани с мед на 38 градуса. Меда се разстопи, но на дъното все още има кристализирал мед.
    На какво може да се дължи това?
    Изображение0295.jpg
    Така става и при мен при декристализация на слънчогледов мед. Правил съм експерименти и за различни буркани кристализиралата част на дъното съм я разтапял на температура от 47 до 55+ градуса. Разбърването много помага и все пак ще си иска по-висока температура от 40 градуса. Освен слънчогледов, също и по-късният ливаден има малка "утайка". Рапичният и другите ми по-ранни видове си се разтапят до 40 градуса. Моето предположение е, че при 17-24 (примерно) градуса започва кристализацията в меда и образуваните кристали падат на дъното. Там се уплътняват и се образува тази твърда "утайка" от около 1 см. Тези бели кристали ги има и напролет по питите със слънчогледов мед като и пчелите не могат да ги разтопят и изядат, а ги изхвърлят. Явно и в питите кристализира с утаяване.
    @Матеев, ти какъв декристализатор използваш и разтапял ли си в него слънчогледов мед, без да има утайка на дъното?
    Медец

Наблюдател
    Регистриран
    13.11.2013
    За първи път се опитвам да разтопя мед. Аз вадя меда само веднъж в годината. Тази година го извадих на 18 август. Така,че при мен меда е от овошки до слънчоглед. Още не знам как да разделя рапица от акация. Отварям кошера и питата която е запечатана нацяло я вадя, но това става след края на юни. Затова реших да вадя при зазимяването. Щом казвате,че различния мед различно се топи значи е така.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •