Цитат Първоначално публикувано от Marian Виж публикацията
Да попитам и аз нещо на тази тема.
6 дни откакто съм сложил буркани с мед на 38 градуса. Меда се разстопи, но на дъното все още има кристализирал мед.
На какво може да се дължи това?
Изображение0295.jpg
Така става и при мен при декристализация на слънчогледов мед. Правил съм експерименти и за различни буркани кристализиралата част на дъното съм я разтапял на температура от 47 до 55+ градуса. Разбърването много помага и все пак ще си иска по-висока температура от 40 градуса. Освен слънчогледов, също и по-късният ливаден има малка "утайка". Рапичният и другите ми по-ранни видове си се разтапят до 40 градуса. Моето предположение е, че при 17-24 (примерно) градуса започва кристализацията в меда и образуваните кристали падат на дъното. Там се уплътняват и се образува тази твърда "утайка" от около 1 см. Тези бели кристали ги има и напролет по питите със слънчогледов мед като и пчелите не могат да ги разтопят и изядат, а ги изхвърлят. Явно и в питите кристализира с утаяване.
@Матеев, ти какъв декристализатор използваш и разтапял ли си в него слънчогледов мед, без да има утайка на дъното?