Ами конкретно с този въпрос не съм наясно, но като се замисля, май не искам и да съм наясно, защото нямам опит в правенето на ноемврийски противороеви отводки.wink;Първоначално публикувано от Aleksey
Колкото до еводиите, аз не разчитам прекалено на моята малка спретната горичка (на снимката долу), която ако остане единствена в района, едва ли ще успее да задоволи потребностите от августовски нектар, защото ако я надушат пчелите в радиус от 1 км, ще я опасат за нула време. Мисля че, ако в радиус от 1 км има, да кажем, 300 кошера, ще трябват минимум няколко декара от това растение, за да се постигне изобщо някакъв, поне минимален, ефект, а повечето пчелари като че ли наблягат на засаждането на липички, в което лошо няма, защото те поне са доказали качествата си на медодайно растение (макар и не от най-медодайните) също в безпашев период, докато еводията е дърво, което е “доказало” качествата си най-вече във виртуалното пространство, а за еводиев мед май никой не е чувал и дори има пчелари, които не са и чували, че еводията е най-медоносното дърво. На всичкото отгоре, според някои източници (http://www.planfor.co.uk/buy,honey-t...23,list,FR,323), то може да измръзне при температури, по-ниски от -25°С. Надявам се това да не е истина, пък ако е истина, да са живи и здрави пчелите, пък с еводиите – каквото стане.
![]()

Цитат