Работата с репелентите е нож с две остриета.Имам пред вид,че малко предозира ли се и пчелите не само напускат магазина но при по топло време и когато са повечко излизат навън и стават бради по прелката.Понякога цялата предна страна на кошера почернява от пчели.Но всеки репелент изгонва част от акарите.Това съм го пробвал многократно,поставяйки бяла хартия на дъното.Най добър е ефекта при дълбоките дъна когато са на мрежа.Миналото лято ползвах за репилент масло от манука,канука и чаено дърво/4 капки на литър вода/ Продукта е на ВИВАСАН/швейцарски/.Предварително се подготвя разтвора и се поставя в пулвелизатор.Идеално става с пластмасовите флакони за почистване на стъкла или по малките които са за мониторите.За лежаците се иска поне 10 пръскания,след което се затваря покривното платно.Още по добре е ако е найлон.Много от колегите не ползват вещества за прогонване,а ги издухват ползвайки различни електрически духалки в това число и прахосмукачки.Виждал съм и със сушоари.Но всеки има правото да реши по какъв начин ще гони пчелите.За колегите с по малко кошери тези начини са напълно излишни/това е лично мнение/ и всичко се решава с перо или мека четка/може и с леко тръскане/По важното е да има мед ,пък всеки ще намери начин да отстрани пчелите.

Цитат