Относно избора на кошер
Всичко зависи от характера и желанието на пчеларя. Дали му се занимава или не, дали търси простата система или по сложната, дали обича да се занимава с пчелите или не, дали като гледа пчелите - си мисли за тях или за парите които ще изкара, дали има желание да се развива и да изпробва новостите или да си кара по релсите, начертани от дядо му и тн. На мен специално ми е по интересно отглеждането на пчели в ЛР кошера. И затова съм насочил всичките си усилия в тази посока. ДБ ми е скучен. Това е. Но се интересувам и от него и от тръвните дори.
А колкото до ХР, и нейното използване зависи от знанията на пчеларя, кога да я сложи. Направи така , че плодника под нея да се изпълни с пило и пчели, да видим дали няма да се качат пчелите в горния корпус, и да пълнят с нектар - е ако го има разбира се. Няма ли нектар и с нея и без нея е все тая.
Моя баща, мир на праха му , сега си спомням че все се оплакваше че слаба годината, че няма много мед. Гледаше пчелите си по ЛР системата, кога на 2, кога на 3, че и на 4 корпуса дори и според негов приятел който му е помагал, разбрах, че майката си щъкала из всичките корпуси, не са ползвали ХР и е правила пило и пило и пак пило. Сега разбирам защо не вадеше мед. Но това е за неговия район, над Вакарел, полупланински район. Така че, за всяко нещо си има обяснение. И не може всичко да се поставя под общ знаменател...