Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 24 от 75 ПърваПърва ... 1422232425263474 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 231 до 240 от общо 747
    Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Най-разумното предложение е да закрием държавата. Така няма да има кого да оплюваме. Да, ама .......

Да, ама ще се появи анархия, банди, някакво чуждо робство или каквото там се случи. И след още 500 години робство ще се появи поредния Левски, ще се оттърсим от робството, и отново ще се сдобием с държава, за да имаме отново кого да оплюваме от спортна злоба.

Та опазил ме бог от такива "разумни" предложения без поглед върху цялостната картина и без ясна представа какво ще се случи при предлаганата "алтернатива" .... Цялата човешка история е пълна с кръв благодарения на всякакви "разумни" експерименти, и е цяло чудо, че все още има хора, които искат отново да се върнем назад и отново да направим поредния "разумен" експеримент.

Не е ли редно да се учим от вече направените грешки, и да не ги повтаряме пак, и пак, и пак.
    Абсолютно вярно, да се учим от грешките си. Това че сега имаме номерация на кошерите с какво помага ? Имаме здравен контрол или контрол при участието по програми? Измамите с новата номерация няма да спрат, а ще се увеличат. Регистрирането на пчелина е достатъчно.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Исканията на БАБХ са да се направи един компромис за пчеларите, и да им се разреши кошерите законно да напускат животновъдния обект (сега това не е така), като се местят на паша покрай някой блок с цъфтяща растителност, но за тази цел ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ GPS КООРДИНАТИТЕ на мястото, където временно са преместени тези кошери. Тези GPS координати трябва да се вписват във ВЕТИС като местоназначение на местенето на кошерите, и по този начин ветеринарния лекар вече ще може да издава законен транспортен билет, който автоматично да се разпечатва от системата.

За да се случи това във ВЕТИС трябва да се добави още едно поле - GPS координати на ВРЕМЕНЕН ЖИВОТНОВЪДЕН ОБЕКТ или нещо подобно - напр. обекта си е същия (на пчеларя), но към него трябва да се добави възможност за втори комплект GPS координати. Самите служители от БАБХ не бяха наясно как технически ще се реализира това във ВЕТИС, но настояваха такава корекция в системата СПЕШНО ДА СЕ НАПРАВИ. Но за да стане законова тази корекция, трябва в някой закон или наредба тя да се регламентира, и чак тогава разработчиците на ВЕТИС ще имат законното право да я реализират.

Кажете си вашето мнение......
    Моите пчели в края на лятото ги събирам всички на едно място (стационарния пчелин) и зимуват заедно. На пролет като започнат пашите ги разделям на няколко пчелина и всеки отива на различно място, понякога и на различна паша. И така всеки един малък пчелин се мести на различни места по 2,3,4 пъти в годината. В този ред на мисли бих искал да има възможност за въвеждане на няколко GPS координати едновременно т.е. за създаване на няколко животновъдни обекта едновременно. Като предполагам, че те ще искат да знаят в кой обект, кои семейства се намират. На мен лично до 6 броя обекта биха ми свършили работа, но на други може да са им нужни повече. От тука, както е писал и Валентин, програмата да бъде направена, така че когато за определени семейства им дам нови координати, предишния временен обект да бъде изтриван или ако им е нужно да бъде съхраняван като неактивен в архив.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от malkia.sandanski Виж публикацията
    Моите пчели в края на лятото ги събирам всички на едно място (стационарния пчелин) и зимуват заедно. На пролет като започнат пашите ги разделям на няколко пчелина и всеки отива на различно място, понякога и на различна паша. И така всеки един малък пчелин се мести на различни места по 2,3,4 пъти в годината. В този ред на мисли бих искал да има възможност за въвеждане на няколко GPS координати едновременно т.е. за създаване на няколко животновъдни обекта едновременно. Като предполагам, че те ще искат да знаят в кой обект, кои семейства се намират. На мен лично до 6 броя обекта биха ми свършили работа, но на други може да са им нужни повече. От тука, както е писал и Валентин, програмата да бъде направена, така че когато за определени семейства им дам нови координати, предишния временен обект да бъде изтриван или ако им е нужно да бъде съхраняван като неактивен в архив.
    Аз не виждам някаква обективна причина това да не става. Изобщо това да се знаят във всеки един момент GPS координатите на всички пчелини е първата стъпка за изграждането на автоматизираната система за известяване при пръсканията.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    http://chernomorie-bg.com/obshtinite...elno-semeystvo
    Вече не се чудя защо са и на Цветелина кошери!
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Макар и да знам отговора тази индетификация се въвежда в цяла европа и никъде няма отпор срещу нея освен тук... Вярно е че всяка държава членка има собствено тълкуване на дерективата и регламентите към нея но в така наречения бивш западен блок всичко това в частта за пчеларството е сведено до много елементарни промени и с основна идея че няма как на всяка пчела или кошер да се сложи маркировка. За пчелите е разбираемо защо а относно кошерите презумцията е че пчеларите постоянно променят броя им през активния сезон, стари кошери се подменят нови или отделни части или се продават. Затова вместо табелки въпроса е разрешен лесно и бързо пчеларя има уникален номер които е въведен в базата данни. И е оставено изцяло на съвестта на пчеларя да декларира брой семейства Имат определен срок през които да декларират тази информация. Навсякъде това се прави вече електронно дори самите институции препоръчват на пчеларите да използват електронна поща и да ползват специално създадените за целта бланки за да могат служителите само с едно две кликвания да прехвърлят цялата информация към досието на пчеларя. Тенденцията е след 1 март 2017 да се премине изцяло на онлайн комуникация с ветеринарни служби. Всичко това е напълно безплатно като услуга която се предоставя от различните ведомства. Като цяло излиза че само нашите институции сами си създават проблеми....
    Ако борбата е да изскарат на светло сектора мога да им дам за пример французите - само с една промяна изкарват на светло абсолютно целия сектор - от 1 септември 2016 е абсолютно задължително всеки които притежава дори и едно пчелно семейство, отводка, топ бар, тръвна и т.н. да се регистрира и да получи NAPI номер. Нямаш ли NAPI номер пчелите се водят изоставени и се конфискуват. Втората елементарна промяна която са направили е относно данъците на пчеларите - SIRET код става задължителен също за всички с изключение на онези които произвеждат мед само за лична консумация. Продадеш ли дори и едно бурканче мед без този код и те хванат ...
    Тук май всичко тръгва с идеята как да врътнем някоя далавера.... Аз дори предлагам в понеделник Матеев да ги изненада и изпревари с предложението не всеки кошер да има картон и всяко подаване на информация към ветеринаря да се заплаща като услуга (понеже е изключително трудно да натиснеш няколко бутона) а да се направи здравен картон на всяка една пчела в коера поотделно и ветеринаря да си ги води на отчет + лично да ги преглежда една по една пролет и есен (профилактичните прегледи), отделно да се изготви още от сега и наредба с която да се забрани на пчелите които нямат здравен картон не само да летят но и да навлизат в район (ниви на арендатор или друг пчелин) които има сключен договор по порграмата за опрашването...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Изкарването на сектора на светло може да стане по един единствен начин - ДЪРЖАВАТА ДА ДАВА ПАРИ НА ТЕЗИ, КОИТО СА НА СВЕТЛО. Няма значение под каква форма се раздават тези пари, важното е да ги има и сумите да си заслужават допълнителните бюрократични усилия на пчеларите. И ако раздаваните суми наистина си заслужават, бързо-бързо сектора ще излезе на светло.

Та тука можем да говорим за един БАЛАНС на държавата между ДАВАНЕ и ВЗЕМАНЕ. Ако дава повече, отколкото взема, ще има пчелари на светло. Ако не - ще стане точно обратното.

Всяка една наредба, която създава на пчеларите допълнителни затруднения и ги вкарва в допълнителни разходи, означава УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЗЕМАНЕТО ОТ ДЪРЖАВАТА, което автоматично означава, че сектора вместо да изсветлява, ще посивявя и дори ще почернява.

Специално съществуващата наредба все още не се знае в каква посока ще запрати сектора. С нейното приемане ще се създадат САМО ПРЕДПОСТАВКИ за бъдещи действия на държавата към по-добро или към по-лошо. Така че от тази гледна точка съществуващата наредба е НЕУТРАЛНА по своето въздействие върху сектора.

Можем да класифицираме като добри или лоши само БЪДЕЩИТЕ НАРЕДБИ или БЪДЕЩИТЕ ДЕЙСТВИЯ, които под една или друга форма ще се възползват от вече изградената уникална идентификация на всяко едно животно (семейство). Ако тези бъдещи наредби са свързани с даване на пари, значи ще са добри и ще доведат до изсветляване на сектора. Ако обаче са свързани с допълнителни ограничения, значи ще са лоши и ще доведат до почерняване на сектора.

Та от тази гледна точка няма за какво повече да спорим. Пчеларите, които и в момента са НЕЗАКОННИ (в сивата икономика) със зъби и нокти ще ритат и ще се борят АНАРХИЯТА ДА ПРОДЪЛЖИ и дори ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ. Да, ама аз не съм съгласен с това. Аз искам ЧЕСТНО и ПОЧТЕННО да си развивам бизнеса с пчелите и да съм ИЗРЯДЕН С ДЪРЖАВАТА във всяко едно отношение. И такива като мене има много пчелари.

Ако тука във форума ще трябва да се делим на две големи групи - КОРЕКТНИ ПЧЕЛАРИ и ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ, още от сега искам ДА ДЕКЛАРИРАМ, че аз заставам на страната на коректните пчелари и ще работя ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ на ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИТЕ.

Като организации КБП и БПРА ще защитават интересите САМО НА КОРЕКТНИТЕ ПЧЕЛАРИ. Закононарушителите да си създават собствена организация и да комуникират с МЗХ чрез нея. Само че трябва да ви напомня, че ако закононарушителите си създадат организация, тя попада под определението ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ.

Потребител
    Регистриран
    02.01.2016
    В Германия пчеларите НЯМАТ задължение да идентифицират всеки отделен кошер с каквато и да било маркировка. За справка: https://www.gesetze-im-internet.de/b...005940972.html и https://www.gesetze-im-internet.de/t...024370992.html. Нещо повече, те дори не се занимават в повечето случаи с регистриране на пчелина - контактуват основно с пчеларските си съюзи и те се занимават с това. Единственото, което имат, е регистрационен номер на пчелина.
    Явно и в Швейцария е така - имам разрешението на г-жа Lana Sieber, живееща в Швейцария и практикуваща пчеларство там, да я цитирам: "При нас имаме номер на Пчелина, но обозначаването на кошерите е избор на пчеларя. Тоест аз ако искам ще е номер или име, за моя лична ориентация. Нямаме по закон табелки пък и то били такива от материали които допълнително да закупим. Но! Имаме регистрация на броят кошери и дневници, в които вписваме ежедневна работа по съответният кошер/майка от кога/ с какъв цвят маркер/дати на прегледи/дати на третирания. Това за наша ориентация и за ориентация на инспектора при месечният и годишният контрол"

Друг е въпросът, че е повече от ясно, че това в Бг няма как да се случи. Така че, г-н Матеев, моля да ми запазите първите 200 номера, които започнете да произвеждате, по възможност с номерация 0 005 000 до 0 005 199, веднага след Вашите /ако съм сбъркала броя на нулите или нещо подобно, моля за МИЛОСТ/

А по същество, смятам, че въвеждането на каквито и да било данни за кошерите ми от ветеринаря ще ми коства страшно много пари, защото той и сега си взема 5-10 лева само за един подпис, а ако трябва да търчи из пчелина с четец и после да попълва формуляри, .... мъка, мъка...
    Та, предлагам достъп на пчелари до ВЕТИС, по методите на подаване на декларация в НАП, или нещо от сорта /например с потребител - номер на животновъден обект/ и верификация на въведените от нас данни от ветеринаря, например при годишните прегледи...

А за тези 15 евро на кошер за подвижно - тази Цветелина е доста щура, например прави си 1000 кошера на подвижно, инвестира най-малко 150 000 лева за това и после чака 15 000 евро на година приходи... И така 5-6 години, след това забогатява, .... Страхотни сте!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Пътя е ясен и всички които и за в бъдеще възнамеряват да се занимават с пчеларство трябва да го извървят. Целта е този път да е по-лек и с по-малко препятствия. Сега е моментът да положим повече усилия за да си улесним работата в бъдеще. Въвеждането на марките е неизбежно и усилията трябва да са насочени в посока намаляване на бюрокрацията. Всяка промяна в броя на пчелните семейства може да се извършва от самия пчелар чрез въвеждане на потребителско име и парола дадени му от ветеринарните. Официалният ветеринарен лекар следи за всяка една промяна в участъка за който отговаря и при съмнение за нередност или просто справка се обажда лично на пчеларя или ако е необходимо извършва проверка на място. Целта е всички промени да се извършват по електронен път лично от пчелари като това ще спести доста време и средства. За всяка една промяна лична отговорност носи само и единствено собственика на пчелина направил промените. И още нещо по темата живота на едно пчелно семейство не трябва да се обвързва с продължителността на живот на една пчелна майка и би било неправилно при подмяна на майката да се счита, че семейство е умряло и се наложи подмяна на марката.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    ... И още нещо по темата живота на едно пчелно семейство не трябва да се обвързва с продължителността на живот на една пчелна майка и би било неправилно при подмяна на майката да се счита, че семейство е умряло и се наложи подмяна на регистрационната табела .
    Точно това е базовата идея и така биха го направили изрядните и честни пчелари, но на служителите от БАБХ им е пределно ясно, че повечето пчелари няма да го правят. Освен това от БАБХ се интересуват преди всичко от здравословния статус на семействата (от болестите), а смяната на майката не променя този здравословен статус. Ако има болни пчели, те ще си останат болни, така че от гледна точка на БАБХ и ветеринарите няма никакъв проблем това семейство да си остане със същия номер. От гледна точка на МЗХ и ДФЗ е важно семейството да е живо, бройката на семействата да отговаря на записаното във ВЕТИС, и да не се извършват фалшификации с тази бройка. От гледна точка на подвижното пчеларство пък значение има кое семейство на какви GPS координати се намира и от коя до коя дата е било на тези GPS координати (това най-вече заради бъдещите субсидии за опрашване).

На базата на този анализ стигаме до извода, че смяната на майката на едно семейство е проблем само на самия пчелар, така че нека той сам да си решава дали нова майка ще означава ново семейство или не. В наредбата със сигурност няма да има текст от типа "нова майка = ново семейство", така че решението си остава изцяло в ръцете на пчеларя.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    ...... Всяка промяна в броя на пчелните семейства да може да се извършва от самия пчелар чрез въвеждане на потребителско име и парола дадени му от ветеринарните. Официалният ветеринарен лекар следи за всяка една промяна в участъка за който отговаря и при съмнение за нередност или просто справка се обажда лично на пчеларя или ако е необходимо извършва проверка на място. Целта е всички промени да се извършват по електронен път лично от пчелари като това ще спести доста време и средства. За всяка една промяна лична отговорност носи само и единствено собственика на пчелина направил промените. .....
    Аз също подкрепям идеята да може по електронен път всеки един пчелар сам да си управлява пчелните семейства във ВЕТИС, но не знам дали това е реализуемо към днешна дата. За далеч по-важни и по-сложни проблеми МЗХ не се съгласява да направи електронен достъп на всички заинтересовани - например за земеразделянето или за очертаването на земята от арендаторите, или пък за статуса на животните на животновъдите, които имат милиони животни. Така че съмнявам се, че баш за пчеларите ще се задели бюджет.

Иначе да, ще го предложа на МЗХ.

Страница 24 от 75 ПърваПърва ... 1422232425263474 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •