Изкарването на сектора на светло може да стане по един единствен начин - ДЪРЖАВАТА ДА ДАВА ПАРИ НА ТЕЗИ, КОИТО СА НА СВЕТЛО. Няма значение под каква форма се раздават тези пари, важното е да ги има и сумите да си заслужават допълнителните бюрократични усилия на пчеларите. И ако раздаваните суми наистина си заслужават, бързо-бързо сектора ще излезе на светло.

Та тука можем да говорим за един БАЛАНС на държавата между ДАВАНЕ и ВЗЕМАНЕ. Ако дава повече, отколкото взема, ще има пчелари на светло. Ако не - ще стане точно обратното.

Всяка една наредба, която създава на пчеларите допълнителни затруднения и ги вкарва в допълнителни разходи, означава УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЗЕМАНЕТО ОТ ДЪРЖАВАТА, което автоматично означава, че сектора вместо да изсветлява, ще посивявя и дори ще почернява.

Специално съществуващата наредба все още не се знае в каква посока ще запрати сектора. С нейното приемане ще се създадат САМО ПРЕДПОСТАВКИ за бъдещи действия на държавата към по-добро или към по-лошо. Така че от тази гледна точка съществуващата наредба е НЕУТРАЛНА по своето въздействие върху сектора.

Можем да класифицираме като добри или лоши само БЪДЕЩИТЕ НАРЕДБИ или БЪДЕЩИТЕ ДЕЙСТВИЯ, които под една или друга форма ще се възползват от вече изградената уникална идентификация на всяко едно животно (семейство). Ако тези бъдещи наредби са свързани с даване на пари, значи ще са добри и ще доведат до изсветляване на сектора. Ако обаче са свързани с допълнителни ограничения, значи ще са лоши и ще доведат до почерняване на сектора.

Та от тази гледна точка няма за какво повече да спорим. Пчеларите, които и в момента са НЕЗАКОННИ (в сивата икономика) със зъби и нокти ще ритат и ще се борят АНАРХИЯТА ДА ПРОДЪЛЖИ и дори ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ. Да, ама аз не съм съгласен с това. Аз искам ЧЕСТНО и ПОЧТЕННО да си развивам бизнеса с пчелите и да съм ИЗРЯДЕН С ДЪРЖАВАТА във всяко едно отношение. И такива като мене има много пчелари.

Ако тука във форума ще трябва да се делим на две големи групи - КОРЕКТНИ ПЧЕЛАРИ и ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ, още от сега искам ДА ДЕКЛАРИРАМ, че аз заставам на страната на коректните пчелари и ще работя ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ на ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИТЕ.

Като организации КБП и БПРА ще защитават интересите САМО НА КОРЕКТНИТЕ ПЧЕЛАРИ. Закононарушителите да си създават собствена организация и да комуникират с МЗХ чрез нея. Само че трябва да ви напомня, че ако закононарушителите си създадат организация, тя попада под определението ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ.