Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 75 ПърваПърва ... 1220212223243272 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 747
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    А защо е задължително да са пластмасови? навремето заводските кошери имаха на капаците алуминиеви не много големи табелки с инфо на някой от капаците на баща ми още има такива табелки не са мръднали дори и печата (релеф с черно мастило) а са на по 30 години....
    На теория алуминиеви ще станат, но не знам дали пак няма да има проблем с измятанията на дървото. Също така в наредбата има един текст, който може да обърка нещата. Там пише, че отработените табелки се унищожават съгласно Закона за управление на отпадъците, който не съм го чел и не знам какво пише в него.

Има и текст, че табелките трябва да са от ГЪВКАВ ПЛАСТИЧЕН МАТЕРИАЛ, каквото и да значи това.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от gplamen Виж публикацията
    Добре е да се иска промяна на начина на издаване на удостоверенията за регистрация на пчелините. В самото удостоверение да се изписва само капацитета на обекта, при промяна на бройката ( умрели или новосъздадени) се попълва едно уведомление до официалния или до регистрирания ветеринарен лекар със номерата, които отпадат (добре е да ги предават на лекаря) или се добавят и той ги актуализира във ВетИС. Така ще отпадне ходенето до ОДБХ за всяка промяна и 5 лв. за подмяна на удостоверението.
    До БАБХ вече никога няма да се ходи. Всяка една промяна в броя на семействата ще се извършва само от ветеринарния лекар и той ще я нанася във ВЕТИС. Всичко останали кибици от МЗХ, ДФЗ и БАБХ ще го гледат този ВЕТИС.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Чудно ми е защо коментирате какво се случва с дървото, след като табелите ще се лепят на капаците. На дървените кошери те са облечени с ламарина. Закрепването без проблеми става и със силикон, монтажен - тип "течен пирон". Купуваш си една тубичка 300ml за 4лв и един пистолет за 5лв и си лепиш всичките табелки - на каквито кошери имаш. Става и с хелметекс.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Ушните марки които се предлагат у нас основно са изработени от термопластмасов полиуретан, разрешени бои за храни, устойчива на атмосферни агенти и UV лъчи, както и на температурни промени (-40 С - +80 С)
    Като цени от 0,36 лв. до 3 лв. за комплект ... но доколкото видях средната цена е около 2,20-2,50 лв. за комплект...а през 2013 дори е имало опит пазара да бъде монополизиран като само една фирма е имала прво да продава такива и ги е продавала над 5 лв. Пускам това понеж нищо чудно някой да се пробва став дума за близо 700 000 марки и то по официални данни...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако нямате повече въпроси около табелките, аз предлагам да преминем на следващата тема (следващия проблем) - ПОДВИЖНОТО ПЧЕЛАРСТВО.

За какво става въпрос?

По време на обсъжданията извън контекста на обсъжданата материя изведнъж се повдигна въпроса за подвижното пчеларство, и как в момента то се извършвало ТОТАЛНО НЕЗАКОННО. До момента от БАБХ са били добрички и си затваряли очите, но това няма как да продължи вечно. Още повече че предстои обсъждането и приемането на наредба за опрашване на цъфтящата растителност (тази дето веднъж се провали), и във връзка с нея трябва веднъж завинаги да се въведе ред и в подвижното пчеларство.

Не знам защо го повдигнаха този въпрос, след като по него не беше писано нищо в наредбата. Може би искаха нашето мение за нещо, което предстои да се случи тайно от нас - знам ли. Или пък подпитваха с идеята да разберат дали няма да направят някой голям гаф, ако го включат в текста тихомълком. Каквато и да е причината, тя не е случайна, така че ние трябва да я обсъдим още сега с цел следващия път в сряда да бъда подготвен, ако въпроса пак се повдигне или ако вече го видим включен в наредбата. В конкретния случай аз нищо не мога да кажа, защото не знам какво да кажа, и това им го казах и на тях. Въпреки това изслушах идеята и сега ще ви я преразкажа.

И такааа.......
    В животновъдството местене на животни е разрешено само между два официално регистрирани животновъдни обекти. Това е базово фундаментално концептуално изискване, наложено на ниво Евросъюз, така че за обсъждане на неговата правилност въобще не може да се говори. Също така самата ВЕТИС не допуска такова нещо да се случва, защото така е разписано по закон, който се е спазвал от разработчиците на системата.

Исканията на БАБХ са да се направи един компромис за пчеларите, и да им се разреши кошерите законно да напускат животновъдния обект (сега това не е така), като се местят на паша покрай някой блок с цъфтяща растителност, но за тази цел ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ GPS КООРДИНАТИТЕ на мястото, където временно са преместени тези кошери. Тези GPS координати трябва да се вписват във ВЕТИС като местоназначение на местенето на кошерите, и по този начин ветеринарния лекар вече ще може да издава законен транспортен билет, който автоматично да се разпечатва от системата.

За да се случи това във ВЕТИС трябва да се добави още едно поле - GPS координати на ВРЕМЕНЕН ЖИВОТНОВЪДЕН ОБЕКТ или нещо подобно - напр. обекта си е същия (на пчеларя), но към него трябва да се добави възможност за втори комплект GPS координати. Самите служители от БАБХ не бяха наясно как технически ще се реализира това във ВЕТИС, но настояваха такава корекция в системата СПЕШНО ДА СЕ НАПРАВИ. Но за да стане законова тази корекция, трябва в някой закон или наредба тя да се регламентира, и чак тогава разработчиците на ВЕТИС ще имат законното право да я реализират.

Та подлагам го това на обсъждане, за да си изясня какво е вашето становище. По-добре е да го знаем и да им го кажем предварително, отколкото постфактум да започнем да ги оплюваме за поредната простотия, измислена и узаконена без наше съгласие.

Та как мислите - това добро ли ще е за подвижните пчелари или зло? Ще им помага или ще им пречи? Какви ползи могат да възникнат и какви затруднения или усложнения? Така или иначе с подвижното пчеларство по новата наредба за пръсканията ще трябва нещо да се направи, но това ли е правилният според вас начин?

Алтернативата я знаете - трябва да ходите и да регистрирате нов животновъден обект, ако искате всичко да ви е законно. От тази гледна точка един текст с разрешение пътния лист да се пише само със знанието на едни GPS координати на мене ми изглежда като облегчение и узаконяване на подвижното пчеларство, но не мога да преценя дали това е така, защото не се занимавам с такова.

Кажете си вашето мнение......

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Чудно ми е защо коментирате какво се случва с дървото, след като табелите ще се лепят на капаците. На дървените кошери те са облечени с ламарина. Закрепването без проблеми става и със силикон, монтажен - тип "течен пирон". Купуваш си една тубичка 300ml за 4лв и един пистолет за 5лв и си лепиш всичките табелки - на каквито кошери имаш. Става и с хелметекс.
    Всъщност tsc1 e прав - моите капаци със стряха сегашните табелки са бели пластмасови дебелина 30 мм надписани с парнаментен марке не съм видял изметнато като на Матеев а и маркера стои. Ако се наложи само повтарям с маркера номера...

Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Спрете с тези шибани табелки и помислете какви последици ще има.
    и до това ще стигнем пък и теб какво те интересува ти нали нямаш пчели
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ...Спрете с тези шибани табелки и помислете какви последици ще има.
    Около "шибаните" табелки имаме две алтернативи:

1. Тръгваме с рогата напред, оплюваме наляво и надясно, пишем протестни писма и всичко останало, както си му е реда. Дори правим протест, на който ще дойдат 20 пчелари и цяла България ще ни се смее. Това вече сме го играли и знаем какъв ще е резултата - ами наредбата пак ще се появи на бял свят, но без нашето участие и с дълъг списък простотии в нея. Явно ти си радетел точно за този сценарий, и аз те разбирам напълно, но в конкретния случай това е лош ход.

2. Съгласяваме се с базовата идея най-малкото защото тя е логична и би могла да ни донесе някакви ползи, и след това активно и в дух на разбирателство с властимащите започваме да обсъждаме подробностите. Това е единственият начин да постигнем повече ползи за нас, отколкото вреди. В конкретния случай и за конкретния казус аз си мисля, че това е правилния път.

Това с рогата напред дава резултат само ако тези рога са големи и остри, но в нашия случай това не е така. Ако бяхме го опитали този сценарий, просто щяха да ни изхвърлят от залата като мръсни котета и щяха да си направят каквото те си знаят. Ние дори се пробвахме в началото, именно защото разсъждавахме като тебе, но когато ни обясниха каква е истинската идея и как няма да има злупотреби с картите и цените, осъзнахме че може би си струва да изслушаме и останалата част.

Ако бяхме така войнствени като тебе, сега просто нямаше да я има тази тема и нямаше да обсъждаме нищо, защото нямаше да знаем нищо. И щяха да си останат само дежурните оплювки за властимащите, ланшното слънце и извънземните, но нима не ти омръзна всичко това. Става въпрос да плюеш, без да дадеш нито един разумен довод в защита на тезата си ..... Да не ти казвам как се нарича това .......

Та избирай - РОГАТА или РАЗУМА. Аз избрах разума и съдейки по коментарите, много други хора направиха същото. Специално за този конкретен случай с "шибаните" табелки РАЗУМА може много да ни помогне да постигнем нещо по-добро от алтернативата с рогата.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Най-разумното предложение е да отпадне номерацията на кошери или семейства. Да има само номер на пчелин и брой семейства, като броя можем да променяме мейл до ветеринаря. Това което ще направят само ще бъде привидно създаден ред в хаоса. Колегата Георгиева ви обясни , че в Германия няма номерация на кошери.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Най-разумното предложение е да отпадне номерацията на кошери или семейства. Да има само номер на пчелин и брой семейства, като броя можем да променяме мейл до ветеринаря. Това което ще направят само ще бъде привидно създаден ред в хаоса. Колегата Георгиева ви обясни , че в Германия няма номерация на кошери.
    Не е намерила такава в интернет.... но всъшност има - индификацията е задължителна в целия ЕС. Директива № 92/102/ЕС за идентификация и регистрация на животните... засега ние специално се разминавахме с сегашния начин на индификация беше въпрос на време да ни сложат чатала.
    Само че там е направено всичко електронно т.е. пчеларя има достъп до определен набор от бланки - кога и с какво е третирал, хранил, брой отводки, продажби на кошери, транспортиране, смъртност и т.н. Тази информация се подава по интернет към съответния ветеринар (участаков) и толкова. Въпроса е че когато му направят проверка на пчеларя и не дай си боже нещо не отговаря от подадената информация му разкатават фамилията....

Само да дабавя много често на запад маркировкта е на рамките а не на кошерите отвън. Кошера може да се подмени но рмката с пило, мед и пчели трудно.....

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Няма да коментирам дилемата "рогата или разума" защото винаги съм предпочитал второто, освен ако някой не ми скочи на мен с рогата.
    Това за GPS координатите не е проблем, стига да си въведат още едно поле в базата данни "Временен животновъден обект". Той ще важи не само за пчеларите с подвижно пчеларство, но и за краварите и овчарите, които лятото разчитат на пашата в отдалечени планински или полупланински райони. В момента се сещам за живота на каракачаните. Техническото решение го имам готово, както и организацията, за да няма опити за DoS атаки на системата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 22 от 75 ПърваПърва ... 1220212223243272 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •