Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 75 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 747
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    3. Табелката трябва да пристига с предварително пробити отвори за видиите, с които ще се завива, и дори трябва да има релефни гнезда за тях (образеца беше точно такъв).
    При мен като капака ми е пластмасов и е с дебелина 2-3 мм как ще го захвана с видий?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    При мен като капака ми е пластмасов и е с дебелина 2-3 мм как ще го захвана с видий?
    То и при тръвните ще има проблем, или пък при капаците на кошери, облечени с ламарина.

Ами ще си търсиш разрешение на проблема. В наредбата няма "видии" - в наредбата само има изискване за здраво закрепване.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Да попитам - иска се да се закрепени за капака (отдясно) а задължително ли е да е от външната страна и изобщо за капака? Например ако е от вътрешната страна на капака (проверяващи или ветеринар така или иначе ще влизат в мое присъствие и не ми тежи да вдигна капака да види марката) или например за покривната табла... така марката няма да е изложена на външните условия целогодишно и оскъпяването и с UV защити ще отпадне...

И вместо видии да е залепена примерно...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    То и при тръвните ще има проблем, или пък при капаците на кошери, облечени с ламарина.

Ами ще си търсиш разрешение на проблема. В наредбата няма "видии" - в наредбата само има изискване за здраво закрепване.
    Щом ще може да се сканира, защо да е на видимо място? Ако е отвътре по/под капака UV лъчи не пречат. Така ще е вечен номера.

Допълнение: Сега видях Борислав предлага същото. Ако иска модератора да изтрие поста ми! Просто прочетох какво пише Матеев и отговорих, без да съм чел следващата публикация.
    Този пост е редактиран от nikola.vladov; 22.09.2016 в 10:35. Причина: допълнение

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Тази година не са им ги платили.
    Но 2014 бе 0,50 ст. на брой на преглед тоест за годината 1 лв.
    Опссс малко грешка маи е било 2014г. 0,30ст. а 2015г. 0,50ст.на преглед на брой.

Общо взето в този диапазон около лев на пч. с-во ама не мога да кажа със сигурност дали за преглед или за годината.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Много се пише, много се вярва на показаното от един или друг производител (настоящ или бъдещ) на марки, ама малко се чете!
    Ето ви основополагащия документ за животните: http://fermera.bg/component/k2/item/...%B8%D0%BC.html
    Хайде някой да ми посочи къде става дума за задължителни баркодове и че ветеринарите имат четци за оптичночетими такива? Навсякъде се говори за RFID технологиите.
    Разгледайте какви са изискванията за животните и вижте приликата с това, което се изисква за пчелните семейства. Разгледайте тук и ушните марки. BFSA е английската абревиатура на БАБХ.
    И тогава пак ще коментираме какво, защо и как.
    И не заблуждавайте пчеларите с цени на марката 0.30лв! Няма такова животно! Това ми звучи като обява от вчера: "Купувам полифлорен мед - цена 6.00лв" Създавате си сами илюзии и после мъркате, че те не се случват.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Напротив - имат си четци за баркодове, имат си и баркодове на всички съществуващи до момента марки на различните животни. Аз ги видях с очите си. Така че тука няма какво да му мислим - слагаме баркод в системата, към която те са се адаптирали, и толкова.

По въпроса за QR кода - те не са против да добавим и него. Нещо повече - имаше го нарисуван в един от дизайните на бялата дъска, която висеше на стената. Между впрочем тази дъска беше изписана от горе до долу с всякакви идеи и предложения относно дизайна на табелката, така че явно преди нас е имало много обсъждания по въпроса. Няма обаче окончателно решение, така че ни го захвърлиха на нас като задача и ни остравиха да си трошим главата с нея.

Аз обаче забелязах нещо, за което те едва ли са се замисляли, защото не са специалисти по въпроса. Става въпрос за марките за овце и крави, които бяха разхвърляни по масата. Забелязах следното:

Качеството на печат върху тези марки беше МНОГО НИСКО. Буквално не повече от 3-4 пиксела на квадратен милиметър. При такава ниска разрешаваща способност баркода изглеждаше прошарен. Линиите буквално се състояха от груби точки, около които се жълтееше основата. При това положение ако сложим QR код, той просто няма да може да бъде разчетен от нито едно устройство. То и за баркода се съмнявам доколко надеждно ще се чете.

Причината за лошото качество на печата не е в лошокачествените принтери, а според мене се дължи на следните 2 фактора:

1. Табелите са много груби и тяхната повърхност не е гладка и равна както при кредитните карти, а шегренирана (има микрорелеф).
    2. Самият печат вероятно нарочно се прави да се състои от едри, видими с човешко око точки.

Всичко това е направено с цел номера върху марката ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРА. Всякакви опити за триене с ножче или за донаписване на нещо с флумастер ЩЕ СИ ЛИЧАТ ОТ 1 КИЛОМЕТЪР. Ако и в нашата наредба залегне такова условие за трудна фалшификация, ще бъдем принудени да използваме същите технологии, но това автоматично означава отпадането на QR кода като възможен носител на информация.

Всъщност това е един от висящите въпроси, който така и не го обсъдихме подробно, което означава че остава отворен за обсъждане и реализация. Иначе баркода е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, а QR кода е само пожелателен, като БАБХ нямат възражения да го добавим и него, ако дизайна и технологиите позволяват това да се случи.
    Нямат четци със абсолютна сигурност. Има закупени такива които са в поделенията на БАБХ и докторите уж могат да ги ползват но на практика това трудна работа. Искам да внеса малко яснота. Докторите които ни обслужват са един вид на частна практика. ТЕ НЕ СА СЛУЖИТЕЛИ НА БАБХ
    БАБХ нямат задължение към тяхното материално осигуряване. В този ред на мисли ако целта е да може лесно да се работи с табелките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има QR код.
    Не съм виждал избеляла от слънцето дебитна карта но не съм и пробвал. До колкото знам след печата картата се ламинира с УВ фолио. На тези карти има машини които правят релефен пчат който е невъзможно да се фалшифицира. На тези карти се отпечатва всичко с озключително качество което дава възможност ьа отпечатване и на щтрих и на QR код без никакъв проблем. Тези карти се пробиват безпроблемно. Тези карти са с много подходящ размер. Съществуват същите на външен вид карти с чип, с магнитна лента и т.н. ако се наложи осъвременяване на технологията за маркиране в бъдеще. Технолохията за персонализиране (релефен и обикновен печат) на тези карти е добре развита и с достъпна цена. Всички изброени положителни качества както и това че не се сещам за нито един минус на тези карти ме кара да мисля че това е най-добрия вариант.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Нямат четци със абсолютна сигурност. Има закупени такива които са в поделенията на БАБХ и докторите уж могат да ги ползват но на практика това трудна работа. Искам да внеса малко яснота. Докторите които ни обслужват са един вид на частна практика. ТЕ НЕ СА СЛУЖИТЕЛИ НА БАБХ
    БАБХ нямат задължение към тяхното материално осигуряване. В този ред на мисли ако целта е да може лесно да се работи с табелките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има QR код.
    Не съм виждал избеляла от слънцето дебитна карта но не съм и пробвал. До колкото знам след печата картата се ламинира с УВ фолио. На тези карти има машини които правят релефен пчат който е невъзможно да се фалшифицира. На тези карти се отпечатва всичко с озключително качество което дава възможност ьа отпечатване и на щтрих и на QR код без никакъв проблем. Тези карти се пробиват безпроблемно. Тези карти са с много подходящ размер. Съществуват същите на външен вид карти с чип, с магнитна лента и т.н. ако се наложи осъвременяване на технологията за маркиране в бъдеще. Технолохията за персонализиране (релефен и обикновен печат) на тези карти е добре развита и с достъпна цена. Всички изброени положителни качества както и това че не се сещам за нито един минус на тези карти ме кара да мисля че това е най-добрия вариант.
    Писали сме по едно и също време.
    Абсолютно съгласен!!!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Да попитам - иска се да се закрепени за капака (отдясно) а задължително ли е да е от външната страна и изобщо за капака? Например ако е от вътрешната страна на капака (проверяващи или ветеринар така или иначе ще влизат в мое присъствие и не ми тежи да вдигна капака да види марката) или например за покривната табла... така марката няма да е изложена на външните условия целогодишно и оскъпяването и с UV защити ще отпадне...

И вместо видии да е залепена примерно...
    Това го обсъждахме. Трябва да е на ПРЕДНАТА ДЯСНА ЧАСТ НА КАПАКА. За думичката "външна" не сме се сещали, но за да е видима отдалеко, явно трябва да е отвън.

Под ДЯСНА част на капака се разбира всичко, което от от средата в дясно. Тоест имаме повече от 20 сантиметра разстояние да се постави 5-6 сантиметрова табелка. С две думи - има място за повече от 1 табелки - например съществуващата, ако искате да си я запазите и новата или дори 2-те нови, ако в кошера има 2 семейства.

Под ПРЕДНА се разбира тази страна на кошера, от която е прелката.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    И аз мисля така, и дори им занесох една такава карта. Те се съгласиха с нея и дори я включихме в диапазона с допустими размери.

По начало на моите кошери съществуващата номерация е именно с такива карти - купил съм и съм напечатал над 10 000 бройки. Не съм им слагал UV лак. Наблюденията ми през годините за използването на такива карти са следните:

ОТРИЦАТЕЛНИ ЧЕРТИ

1. Явно тези карти не са UV стабилизирани, защото цветът им от бял се променя на сив. Това обаче не пречи на четливоста на надписите.
    2. При ниски температури са трошливи. Това най-вече си личи при набиването им с такер. Ако външната температура е под 18 градуса, такера ги троши. Стопля ли ги - няма проблеми.
    3. Има някакъв проблем с физическото задържане на цвета върху картата. Дъжда, вятъра, клонките, листата и не знам какво още могат да протрият участъци от напечатаното (само отделни участъци). Предполагам това са тези участъци, които са пипани с човешка ръка преди печата. Слепването на мастилото с тези участъци е по-лошо, защото има микрослой мазнини.
    4. Ако картите се бият с такер, не се получава здрава връзка, особенно при полистиренените кошери. Картите се разхлабват с времето и падат. Също така скобите на такера ръждясват, и след време се чупят.
    5. Ако картите се стягат с видии към дърво, има ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ. Дървото диша (променя си размера) и това предизвиква измятане на картите и изскубване или трошене буквално за 2-3 месеца. Всъщност това откритие беше катастрофално за една от идеите ми и направо я провали.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЧЕРТИ

1. Печатат се лесно, ако човек има такъв картов принтер. Аз имам .....
    2. Печата е с много високо качество, така че това позволява QR код и други дребни надписи.
    2. Мастилото от лентата на принтера е много добро и явно е UV стабилизирано, защото няма никакъв проблем с цвета - след няколко години експлоатация си стои така, все едно е печатано вчера.

Като цяло си мисля, че тези карти не са много подходящи за дървени кошери. За полистиренени стават, но за дървени - не. Просто материала им е много корав и не може да се разширява/свива едновременно с дървото. Ако се стегнат много здраво с видии към кошера, или ще се трошат, или най-малкото ще се изскубват или измятат. Ако е само измятане, водата есенно време ще се подпъхва отзад, а зимно време леда ще се разширява и ще ги троши.

Страница 20 от 75 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •