Виж - избягвам да пиша, защото съм разбрал, че просто на думи нещата не стават, а ми омръзна да споря.
Има и този момент, че не съм подготвен, но след време да е живот и здраве, като се поизкарат парици ще направя две неща - ще си купя хубави селектирани майки и камера. Ще снимам един-два клипа, специално за форума, та да не се чупя да пиша толкова - а и колегите, ще повярват повече на нещо видимо, отколкото само на нещо писано, и според мен правилно разсъждават, самия аз съм така.
Но нека ти кажа набързо, моят елементарен план и защо се изказвам така.
Според мен всички усложнения, са точно това - само усложнения, а ползата става със всяко усложение все по-относителна. Чупил съм си кръста с какви ли не щуротии и ми е писнало, вече не искам. Колкото по-опростено, толкова по-добре.
Та - какво ми се случи и ме изненада .... до степен да гледам и да не вярвам на ушите си. Стандартен лежак 20 рамки - няколко броя, правя експеримент. От всичките съм пре, предоволен, но конкретно с единия направо ме шашна.
В акацията - тази година даде много, рапица и липа почти нищо не хванах, но акация доволно. В акацията, въпросното семейство - след края на пашата отварям и стоя със зяпняла уста. В плодника от 18 рамки (не ме питай, защо не е пълен, че и аз не знам каква съм я свършил) 16 и 1/2 рамки с пило, ама бит бизе т.е. до дупка, от долна до горна летва. Горе от 20 плодникови рамки, само 2-3 не бяха ПРЕпълнени, всичко друго заредено като по книга.
Сега - това как, що стана не ме питай, защото и аз не повярвах. Но с едни хубави майки, казвам ти - на очите си вярвам, не на книги, това е моята система, моят прост начин на отглеждане. За това те бях бъзикнал, ако се сещаш, че вариянта зареждаш с рамки от-до и си караш пашалъка, чак до есента, може да не е баш така - защото .... а е не знам, но такава сила не бях виждал. С едни хубави майки, хич не ме интересуват роеви мерки, въртене на корпуси, ограничаване на майката, па на пилото и прочие хамалогии - зареждам и цяла година само ще хвърлям по едно око горе, като напълнят, напълнят, като не ... те тогава ще го мисля, къде и какво бъркам.
Но вярвам - като допускам, че ще е твърде наивно само да вярвам, та естествено си имам и процент съмнение, но вярвам, че 20 рамков лежак с 20 рамков магазин, за едно семейство си е перфектно и го гледаш баш както ДБ, но с пъти по-малко манипулации и хамалогии.
п.п. това е с две думи - няма нищо сложно, което да обяснявам, след време ще видим, колко съм прав и къде съм сбъркал.