Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 11 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 108
    Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2012
    От 7 - 8 години практикувам смесен модел. Дълбоко дъно, корпус Дадан - Блат и върху него един или два корпуса ЛР. По мои наблюдения семействата зимуват по-добре в корпуси ДБ и пролетното им развитие е по-добро, но ако говорим за предимства и недостатъци межу различните системи кошери мисля, че това е индивидуално и зависи от пчеларя. Пчелите са много по-съвършенни от нас и се справят добре и в различни жилища.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Аз съм самоук пчелар. Всичките ми знания и умения в пчеларството съм научил от книгите, филмите и форумите. Работя с ДБ и ЛР почти еднакво време и мога да споделя впечатленията си от тях.
    ДБ. При него почти всяка година съм вадил мед. Много рядко се е случвало да допусна грешка и да няма мед. Една такава грешка от времето, когато бях доста начинаещ бе при рязане на далак с търтеево пило да погубя майката. Това бе доста отдавна и се случи само веднъж. При пролетното развитие, плавно увеличавам обема на плодника и развитието на семействата е бързо и стабилно. Добивите са сигурни.
    ЛР. Тук интервенцията на пчеларя е много по-голяма и грешките могат да са фатални.
    -при пролетното развитие, при разширяване на плодника с цял корпус, често пъти се е случвало, пчелите да си останат в долния корпус, където като им стане тясно да изпаднат в роево настроение, а горния корпус да си остане незает.
    -случвало се е при поставена ХР и магазин над плодника, пчелите да продължат да вкарват нектара в плодника под решетката, а магазина си остана празен
    - при двукорпусен плодник, ротирам корпусите и поставям единия плодников корпус над ХР, а майката се оказа в този корпус, вместо в другия.
    -всяка от горните грешки ми е проваляла медосбора. С добиването на повече опит, миналата година не допуснах нито една от тях. Тогава обаче се случи друго. Сигурен съм, че бях поставил корпуса с майката под ХР, а другия корпус с пило над ХР. Когато дойде време да вадя меда от рапица, установих , че майката е минала над ХР. Това ми провали рапицата. Тогава ротирах двата корпуса и когато стана време да вадя меда от акация, майката пак се оказа над решетката. Отново добива бе 2 до 3 пъти по-малък от очаквания.
    -когато бях начианещ пчелар ми се случи да ми загинат от глад през зимата 2 отводки на по един ЛР корпус. При ДБ, такова нещо не ми се е случвало никога.
    В момента имам 10 ДБ и 3 ЛР кошера. Докато не изчистя от грешки ЛР технологията, предпочитам да не увеличавам броя на този вид кошери.

Цитат Първоначално публикувано от kando
    И аз да си кажа - най ме радва лежака.Навремето видях един старец да ползва само такива - останах учуден,това според мен е най-удобната и със най-малко манипулации система,а със очите си съм виждал колко мед вади.
    Допълнително ми се засилиха положителните впечатления от добрия стар лежак,като видях един млад и сериозен пчелар от Белене,който има около 80 кошера - значи казвам ви 3-4г. мисля,че станаха от както го знам този човек,добивите му не са дори със капчица по-малко от колегите му в района.

Златни ти уста "kando".И аз това им говоря,ама никой не слуша.Слава на бога, вече не съм сам в този форум.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Васка, ти сам си задавш въпросите и сам си отговаряш. Факт е че знаеш и отговорите. ЛР системата е за мислещи хора, за хора които искат да се развиват в пчеларството и да постигнат много по добри резултати от тези с ДБ кошерите.

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    ЛР системата е за мислещи хора, за хора които искат да се развиват в пчеларството и да постигнат много по добри резултати от тези с ДБ кошерите.

Ха-ха-ха-ха-ха. С тези думи, преди години са промили мозъците на колегите Американци. Сега се чудят, защо кошерите им са празни."Синдром" му викат.Причините били неясни.
    Постигане на много по-добри резултати... бла,бла,бла.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Valaz , на няколко места из форума същото съм казвал и аз. И аз съм започнал почти като тебе, доста години имах около твойта бройка и повече, сега съм с по-малко, същите грешки съм допускал и същите изводи съм си направил. Само дето от няколко години вече не се занимавам с ХР, и ти ще стигнеш дотам. Лошото че младежта яко се хвърля на ЛРите и обикновено понася жестоки удари още в началото, тъй че помагай активно !

Потребител
    Регистриран
    12.01.2012
    Здравейте,
    имам 16 броя ДБ/12 рамки, но си мисля сега да си направя 30-ина нови МК.
    Ясно е, че ДБ кошера у нас е доказан и си има много почитатели. Това е една стабилна система, която обаче има сравнително ограничен капацитет (не казвам малък) на развитие и работата с него, в основна линия и технология, е еднаква при всички, които я ползват.
    Аз искам да опитам с МК, защото при тях има много повече възможности за развитие, маипулации и експерименти, като ясно съзнавам, че тези възможности създават предпоставки за провал, а при правилна работа се правят и рекорди. Както е казал колегата evgeni.filimonov, "това е система за мислещи хора". Не е за пренебрегване и факта, че по- голямата част от пчеларите по света ползват МК-ата система. Радвам се, че тук има колеги, които споделят своя горчив опит и това може да бъда само от полза.
    Имам обаче една дилема! Чудя се кое да си направя ЛР или Фарар? Виждам, че в сравнение с другите системи, не са много колегите които имат мнение за Фарар от личен опит и които са сравнявали лично, но тези които са писали, в почти всички случаи са много доволни от Фарар. Има и още една причина да се замисля за Фарар-а. Просто защото ще си ползвам магазинните рамки и ако се наложи и магазините от ДБ и ще ги въртя където си искам.
    Какво биха ме посъветвали колегите с опит, в моя случай?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Лежаков
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    ЛР системата е за мислещи хора, за хора които искат да се развиват в пчеларството и да постигнат много по добри резултати от тези с ДБ кошерите.

Ха-ха-ха-ха-ха. С тези думи, преди години са промили мозъците на колегите Американци. Сега се чудят, защо кошерите им са празни."Синдром" му викат.Причините били неясни.
    Постигане на много по-добри резултати... бла,бла,бла.
    Никоя система кошер не е застрахована от болести.

Относно останалото- аз съм един от онези които не са доволни от Фарар. Просто не могат да развият много пило. Ползвам една майка (въпреки че е при него най-често се ползват две).

За ЛР - ако майката минава над ХР - значи им някакъв дефект в самата решетка, сменяш я с друга.

ЛР технологията е много по-проста, отколкото пише в книгите. Дори ХР не ти трябва. Много от западните пчелари не я ползват защото "спира меда". Други пък я ползват(и при ДБ кошер) въпреки потенциалните недостатъци , които може да има. Един вид компромис, който ти спестява време (знаеш къде е майката) и пари (няма опасност да издухаш майката при ваденето на меда и да я загубиш).

при пролетното развитие, при разширяване на плодника с цял корпус, често пъти се е случвало, пчелите да си останат в долния корпус, където като им стане тясно да изпаднат в роево настроение, а горния корпус да си остане незает.
    Да, понякога така става. Точно затова няма "разширяване плодника" напролет (освен при отводките с млади майки). Ако при ДБ някои практикуват "стесняване" наесен, то при ЛР тази операция е по-скоро погрешна. Ако използваш 2 корпуса за плодник, то не трябва да махаш единия през есента. Целостта на плодника не трябва да се разрушава.На есен при 2 корпуса за плодник в горния е меда, а в долния-пилото. Пчелите се оставят на 2 плодникови корпуса ( дали ще зимуват и със медовите, зависи от вас), дори и когато те спокойно могат да се поберат и в само единия. Всякакво разширение на пролет от тук нататък става с медови корпуси, а не плодникови ( т.е. незавсимо от височината на рамката, те са предназначени за мед, а не тепърва за пило и развитие на семейството. Така пестиш едно излишно "разбутване" на пчелите рано на пролет, и един период на "усвояване" на новия плодников корпус.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Не става въпрос за системата,всички знаят коя е най-добрата.

Проблема е в "мислещите хора",чиято основна задача е "постигането на много по-добри резултати".
    Появиха се в млекодобива и млекопреработването, затова пием мляко 1.5% - 2% и в сиренето има растителни мазнини.
    Захванаха се с животновъдство и животните намаляха.
    Навлизат масово и в пчеларството.Те не мислят.За тях е важно да постигнат по-добри резултати. Последствията ще са трагични.Но да му мислят пчеличките, защото "мислещите" са сред нас.

Почетен Автор
    Регистриран
    25.09.2010
    Колеги,мисля,че не трябва да има спор,относно избора на система от всеки един от нас.В друга тема,наш колега много точно го каза:
    ....за моя начин на работа, за моите изисквания и цели, за моите условия, за моите възможности, по моя прецека това е моята система
    и в това не бива да има упрек или съмнения,че избора е неправилен.Всеки е избрал с-та на работа и едва ли след като прочете няколко гръмки изказвания тук ще си я промени.Едва ли.Няма значение с какви кошери работим,важното е да сме доволни и да ни доставя удоволствие,без значение дали дадена с-ма е остаряла,забравена и т.н.Това,че в пчелина си винаги имам 10 тръвни с пчели,трябва ли да бъда упрекван,че се занимавам с ретро елементи в пчеларството?По-скоро тук всеки може да сподели,какво забелязва в с-та с която работи,какви предимства или недостатъци има въпреки,че работи с нея,да сподели вижданията си,но не мисля,че на всяка цена трябва да налага мнението си,че неговата с-ма е най-добра.И нека още веднъж да цитирам колегата за изключително точното формулиране на дилемата коя система е за предпочитане:
    ....за моя начин на работа, за моите изисквания и цели, за моите условия, за моите възможности, по моя прецека това е моята система

Страница 8 от 11 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •