Аз съм самоук пчелар. Всичките ми знания и умения в пчеларството съм научил от книгите, филмите и форумите. Работя с ДБ и ЛР почти еднакво време и мога да споделя впечатленията си от тях.
ДБ. При него почти всяка година съм вадил мед. Много рядко се е случвало да допусна грешка и да няма мед. Една такава грешка от времето, когато бях доста начинаещ бе при рязане на далак с търтеево пило да погубя майката. Това бе доста отдавна и се случи само веднъж. При пролетното развитие, плавно увеличавам обема на плодника и развитието на семействата е бързо и стабилно. Добивите са сигурни.
ЛР. Тук интервенцията на пчеларя е много по-голяма и грешките могат да са фатални.
-при пролетното развитие, при разширяване на плодника с цял корпус, често пъти се е случвало, пчелите да си останат в долния корпус, където като им стане тясно да изпаднат в роево настроение, а горния корпус да си остане незает.
-случвало се е при поставена ХР и магазин над плодника, пчелите да продължат да вкарват нектара в плодника под решетката, а магазина си остана празен
- при двукорпусен плодник, ротирам корпусите и поставям единия плодников корпус над ХР, а майката се оказа в този корпус, вместо в другия.
-всяка от горните грешки ми е проваляла медосбора. С добиването на повече опит, миналата година не допуснах нито една от тях. Тогава обаче се случи друго. Сигурен съм, че бях поставил корпуса с майката под ХР, а другия корпус с пило над ХР. Когато дойде време да вадя меда от рапица, установих , че майката е минала над ХР. Това ми провали рапицата. Тогава ротирах двата корпуса и когато стана време да вадя меда от акация, майката пак се оказа над решетката. Отново добива бе 2 до 3 пъти по-малък от очаквания.
-когато бях начианещ пчелар ми се случи да ми загинат от глад през зимата 2 отводки на по един ЛР корпус. При ДБ, такова нещо не ми се е случвало никога.
В момента имам 10 ДБ и 3 ЛР кошера. Докато не изчистя от грешки ЛР технологията, предпочитам да не увеличавам броя на този вид кошери.