А то не винаги пчеларя е виновен и не винаги може да се спре роенето, може би е добре да се рой и да се използва роенето в полза на пчеларя. Според мен не е слаб пчелар този който му се рои кошер а този които не може да го използва пълноценно.
Разбира се тук не говоря за пчелар който не е своенвременно разширил и т.н.
Прав си жоре.Виждал съм как убиха 12 майки от един рой който бях хванал.Ако е вярна тезата на Трендафил съм загубил 12 отводки.
Развитието на семействата,тази година тръгна с месец по рано и приключва месец по рано,въпреки времето навън.За това пилото е вече към края си...при мен пилото е средно 2 рамки,а миналата година по това време беше два пъти повече....Кога ли ще тръгне пилото този сезон???Струва ми се,че за таз зима ще трябва повечко медови запаси....освен ако зимата не свърши още през януари..
Част от запасите които им бях оставил са ги обърнали в пило. Сега масово имат по 3 - 4 рамки с пило и по малко запаси, което за мен значи че ще трябва да дам храня Януари сега вече е късно. Все пак не са оформили още зимното кълбо и ще преценя окончателно през Октомври.
Та сега съм в преходен период ,меда лежи върху пудрата , виното ври в бидона , прасето грухти в кочината, зелето още необрано...Абе кой каза, че пчеларската година завършвала месец Август??
![]()
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
След този дъжд снощи, очаквам цъвтеж на плевели.
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))