Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 50

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Към уважаваните от мен колеги Иванов и Дончев !!!!
    Пролетта на 2012, края на април едни мои приятели от Пловдив ми предлагат един кошер с пчелите ( стареца беше починал зимата) ! Пчелите станали агресивни, а имат и малки деца и.....т.н.. Отиваме с моя многоуважаван тъст на терена . 10 ДБ + магазин, 5-6 дупки от кълвачи по плодника и магазина . Стегнахме го с колани и тръгнахме да го товарим, бре то тежи ли тежи ! На другия ден го отворихме за пръв път от пролетта на 2011, т.е. една година по-късно : пчели,много пчели, и магазина запечатан изцяло,и двете крайни медови напълно запечатани ! Стар миналогодишен мед ! Една година никой не ги е хранил със захар, но и никой не ги е доил. Извода е че пчелите не обичат нито мед, нито захар! Така излиза !
    Явно във великолепната природа на пчелата има перфектен баланс и ако ние успеем поне от части да се впишем в тази хармония става и мед,но може и захар !!!

P.S. За вароатозата при това с-во в друга тема !

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    В моят район главната паша приключва 1 седмица на август. В моят район вадят меда връщат магазините за дообиране и вадят 2-3 плодникови пити въртят меда и ги връщат в средата да има къде да снася майката.
    И аз съм го практикувал но тази година Ангел Йосифов края на юли каза че има причина да няма пило и това е външната температура.
    И аз смених стратегията си сега миналата седмица имам 4-5 пити с пило и венец отгоре около и над 15кг. мед (разбира се не всички кошери но преобладаващата част) и пълен плодник и малко в магазина пчели. А колегите около мен ревът няма пило пчелите намаляха а трябва и да се подхранва.
    Медът е добра храна но със захар можем да влияем на развитието на пчелното семейство и трябва да се използва комбинация и в правилното календарно време за района.Крайностите са зловредни ако не са подкрепени с обективни доказателства.

Лично мнение нямащо претенции за достоверност.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Медът е добра храна но със захар можем да влияем на развитието на пчелното семейство и трябва да се използва комбинация и в правилното календарно време за района.Крайностите са зловредни ако не са подкрепени с обективни доказателства.

Лично мнение нямащо претенции за достоверност.
    Напълно си прав. Но тук търсим кое е по - добро. Меда е по -добре да се използва рано напролет, а захарта на по - късен етап. Не, че някои колеги не хранят и през зимата със суха захар. Пак казвам. Тук търсим как трябва да бъде и кое е по - добро, а не как е.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Меда е по -добре да се използва рано напролет, а захарта на по - късен етап.
    Абсолютно съгласен + веднага след главният медосбор да се остави ако може повече мед и ако се налага захарен сироп.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Абсолютно съгласен + веднага след главният медосбор да се остави ако може повече мед и ако се налага захарен сироп.
    Аз лично ще кажа, че мед от плодника не взимам - ЗАКОН. +захарен сироп при нужда.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Както казва един колега- взимат ли сироп, давам! А иначе зимните ми пчели, постоянно преработват захар. Суха, мокра- всякаква!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    И аз смених стратегията си сега миналата седмица имам 4-5 пити с пило и венец отгоре около и над 15кг. мед (разбира се не всички кошери но преобладаващата част) и пълен плодник и малко в магазина пчели. А колегите около мен ревът няма пило пчелите намаляха а трябва и да се подхранва.
    И какво смени в стратегията си, ако не е тайна?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    И какво смени в стратегията си, ако не е тайна?
    Разбира се че не е тайна. Казаното от Ачката (господ здраве да му дава)+братушките + едно време в ТКЗС ветеринара отговаряше за здравето на животните а зоотехника за храненето и зоотехника имаше по голяма власт. Стигнах до извода че хранителната диета е важна за пчелите както и за другите животни.

Ами направих това края на юли разпределих запасите пило и мед (досадна работа да притичваш от кошер до кошер но моите са малко 40ина бр.)и на 8 август (при мен е края на пашата) плодниците бяха на 90% с мед ги оставих изцяло свалих магазините извъртях само запечатаният мед а нектара и тези с малко запечатан поставих под плодника като в магазина под плодника поставих пити само с добре изградени килиики по възможност в центъра и тези с нектар от страни. Казах на ортака от време на време на 1 седмица по една хранилка сироп е така за почерпка.
    Пчелите ми направи впечатление че се успокоиха и се изтегаха масово на прелката и не си даваха зор да ходят да се бъхтят по полето за разлика от няколко помощни семейства при които нямаше как да стане фокуса заради конструкцията и обема на кошера.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    За храна пчелите използват мед,перга и вода.Милиони години са карали само на това и продължават да го правят......
    Ако подхранвам,независимо от целта на подхранването,подхранвам предимно със суха захар или захарен сироп.Ако давам мед-им го давам направо с рамката.Но за да подхранваме със мед е необходимо преди това да го извадим и,и,и....Освен това с мед могат да се вкарат болести.Затова,ако ще се подхранва с мед по-добре не го вади от кошера.....
    А разликата м/у захарта и меда,погледнато от моята камбанарийка е,като разликата м/у водата и виното.Водата е като готовата храна-мед,а виното е захарта..........
    И един също мн важен момент за,който Данчо вече писа и заради,който 99,9% от пчеларите са станали такива е разликата в цената на двата продукта..
    Определено захарта ми е фаворит...

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •