Грешно съм се изразил. Аз не изрязвам търтеево пило, дори и в семействата които не са бащини. Механичната борба с акарите нанася повече вреди отколкото ползи, отделно че си създаваш допълнително работа, пък и на пчелите. Те се стремят да си отгледат търтеи- ти им пречиш. Като им изрежеш търтеевото пило те ще си отгледат ново. Пак като го изрежеш - пак ще си отгледат. В крайна сметка ти губиш. Това пило си има цена - то идва от излишъците на семейството.

Аз поставям пити без основи не за търтеево пило (поне не в общия случай), което да хваща акарите и после да изрязвам , а точно поради обратната причина - за да не се отглеждат много търтеи.
Ако не поставям пити за търтеев градеж, моите пчели развалят доста солиден брой от основите за градеж. Рано на пролет това не е проблем, но щом започне пашата пчелите се стремят да изградят по-бързо питата и на места правят големи участъци с тътееви килийки.
В природата има баланс - 10-20% от килийките в кошера трябва да са търтееви. Към този баланс се стремят постоянно. Пчелите във всеки един момент знаят колко килийки от дадения вид има в кошера и съответно дават команда какви килийки да се строят.
Аз предпочитам търтеевите килийки да са на отделни пити от работническите, вместо да са омешани. Така мога да оставя майката да снася само на работническите, а тътреевите използвам за мед.

Вароатозата не се размножава толкова успешно на работнически ларви отколкото на търтееви, заради по-краткия период на развитие. При търтеевото пило един акар дава поколение от 3 възрастни, докато при работническото - само 1 (плюс минус 0,5, взависимост от наследствените качества на пчелите, темп. при отглеждане, т.е. дали е централно пило или крайно и др.) Ако имаше само работническо пило в кошерите след 10 поколенния пчели, популацията на акари би си останала същата ( в общия случай).

Пчелите също имат механизми за подтискане на размножаването на акари. Най-често срещания е изхвърляне на опаразитеното пило - всяко семейство го има, но в различна степен.
Пчелите имат способност да се учат и това съвсем не са същите пчели които са посрещнали вароатозата преди 30 г. С времето пчелите продобиват умения които им помагат да се борят с вароатозата.

При пчелите има много механизми подтискащи вароатозата, но с остаряването на майката способността им за противодействие намалява.

Вароаозата съвсем не е толкова голям проблем колкото ви карат да си мислите. Дивите пчели никой не ги третира.

Мрежестото дъно е по-практично от изрязването на търтеевото пило в борбата с вароатозата.