Цитат Първоначално публикувано от redbull92 Виж публикацията
При мен се разигра същото нещо. Към края на м. Август питите бяха центрофугирани,магазините свалени и подхранвах със захарен сироп. Да подчертая само че съм начинаещ.
Става въпрос с ДБ 10 кошери. Първоначално се случи със 2 кошера. Изпразниха се, имаше малко мед и прашец,но при отварянето вече бяха останали само пчели крадци.
Забелязах,че трети кошер не си взима сиропа,но при отваряне вътре си имаше доволно количество пчели. След седмица забелязах голямо облитане в късния следобед около този кошер и когато го отворих- пак само пчели крадци,опразнени пити, трагедия. Преди 2 дни подхранвах пак останалите кошери и до хранилката на един от тях забелязах да лази пеперуда на молеца. При повдигане на капака картинката беше следната: снимката
Въпроса ми е тия молци способни ли са да унищожат семейството или са се настанили след излитането им ? Кошера беше също силен, с нова едногодишна майка, до последно си беше наред. Значи това става в рамките на седмица и половина максимум. В по-горни постове някои съфорумници предположиха лентичките,че са предизвикали бягството.В този кошер,както и в другите 3 имаше по 4 ленти воротом.Не смятам ,че съм закъснял със слагането им, но може и това да е фактор. Забелязах също доста маточници по питите.Моля давайте мнения !
Защо е изваден меда в края на месец август?
Имало ли е паша до тогава?