Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 39 от 47 ПърваПърва ... 293738394041 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 381 до 390 от общо 465
    Автор
    Регистриран
    08.12.2011
    Г-н Матеев как са нуклеусите след градушката, дано естествено да са се разминали,но ако е минало това което даваха по телевизията през тях не мисля че са издържали.Моля да напишеш за да можем да вземем мерки преди да има поражения.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз и миналата година имах пчелин с нуклеуси, който го би градушка. Нуклеусите издържат без проблеми, само където капака става целия на язви (вдлъбнатини с дълбочина 1-2 mm). Нещо като кратерите по Луната или Марс. Нищо особенно - просто козметичен дефект. Пчелите обаче си свиркат и не им пука .....

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...

А ето и един метод на колеги от курса по майкопроизводство, които са го пробвали и които твърдят, че процента на приемане е МНОГО ВИСОК. Според тях отводката трябва да се направи с 3 пити от 3 различни кошера. Две от тях с пило, а третата - прашецомедова. Важното е по тях да има пчели от 3 различни семейства, като това създава предпоставки миризмата им да се смеси. Когато има 3 различни миризми, пчелите известно време са в стрес и не знаят коя е тяхната истинска миризма. Ако в този момент от време се добави 4-тата миризма на майката, тя се приема безпроблемно от всички пчели в нуклеуса, включая и от старите. След време настъпва уеднаквяване на миризмите, като надделява миризмата на майката, и така семейството заработва задружно, приемайки майката безрезервно.
    Какво значи в този момент от време? Значи ли, че клетката с майката се придава в момента, когато отводката е готова или се изчаква известен период от време? 2-3 или повече часа?
    При пчелите има мед, защото има ред!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нямам никаква представа, защото не съм пробвал този метод. Като го пробвам, ще ви кажа. Ако искаш - ти го пробвай.

Автор
    Регистриран
    30.08.2011
    Изпробван е и работи от 3/4 години аз не ги пръскам за еднаква миризма събирам рамки от различни кошери и са готови.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Колеги да ви покажа и аз какво си направих.До момента съм много доволен и искам да благодаря на Матеев за споделения опит,не само в направата на нуклеуси ами и при производството на майки,благодарение на което успях да си направя качествени майки в истинския смисъл на думата.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Clipboard01344.png
Прегледи:      980
Размер:	649.1 KB
ID:	6974

Ето този циркуляр(в Лидъл го пускат тази събота) би трябвало да реже фибрана много право и точно.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Колеги някой оставял ли е семейства да зимуват във фибранени кошери?В моя случай са нуклеуси и в момента са почти 30 бр отводки на по 5-6 рамки, които все още са във фибранените нуклеуси.Просто не ми стигна инвентара лятото и те така си изкараха сезона.В момента тече боядисването на новите кошери, които пристигнаха преди няколко дни.Но докато си пръскам с пистолета се зачудих дали няма да е по-добре да си ги оставя да зимуват във фибраните.Единственото, което ме притеснява е да не ги нагризе някой мишок и да ми образува ядове.Та ако някой вече има опит ще се радва да даде мнение

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    Колеги някой оставял ли е семейства да зимуват във фибранени кошери?В моя случай са нуклеуси и в момента са почти 30 бр отводки на по 5-6 рамки, които все още са във фибранените нуклеуси.Просто не ми стигна инвентара лятото и те така си изкараха сезона.В момента тече боядисването на новите кошери, които пристигнаха преди няколко дни.Но докато си пръскам с пистолета се зачудих дали няма да е по-добре да си ги оставя да зимуват във фибраните.Единственото, което ме притеснява е да не ги нагризе някой мишок и да ми образува ядове.Та ако някой вече има опит ще се радва да даде мнение
    Остави ги в нуклеусите. Ще презимуват прекрасно, стига да имат запаси. Можеш да преместиш няколко в новите кошери, само за да видиш разликата на пролет.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    Остави ги в нуклеусите. Ще презимуват прекрасно, стига да имат запаси. Можеш да преместиш няколко в новите кошери, само за да видиш разликата на пролет.
    Ако направи това което го съветваш, пролетта ще се ядосва защо е купил дървени кошери.

Страница 39 от 47 ПърваПърва ... 293738394041 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •