Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 357 от 683 ПърваПърва ... 257307347355356357358359367407457 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,561 до 3,570 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    08.07.2016
    Здравейте.Пиша за пръв път във форума,до сега само четох(и продължавам).Абсолютен новобранец съм.Преди два месеца си купих три семейства ДБ 12р.При днескашния преглед в едно от семействата не открих никакво пило.При подпушването кошера изведнъж "забуча" и пчелите бяха не спокойни.Тогава и прегледах 5-6 по-централни рамки и установих че няма никакво пило(нито запечатано,нито открито),майка също не видях.Ще прегледам утре пак по-обстойно семейството,но според мен е осиротяло.Ако е така, няма представа кога е станала загубата на майката.Все още няма и търтиево пило.
    Имам две късни отводки на по четири рамки,а в осиротялото семейство има доста междурамия с пчели.Дали не мога да разделя семейство ,и да обиденя двете части с двете отводки?Като в случая имам притеснения от това,да не би семейство да е в процес да стане търтофка ,и вместо да подсиля отводките ,да им навредя, или по-лошо да ги унищожат(търтофките да убият нормалната майка на отводката).Пробвах да намеря от някъде майка,но не успях,а и може би вече е късно за това.Другия вариант ми е ,със стръскването на кошера извън пчелина ,и да го пребирам за пролетта.
    Какво бихте ме посъветвали?

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от PetarA Виж публикацията
    Здравейте.Пиша за пръв път във форума,до сега само четох(и продължавам).Абсолютен новобранец съм.Преди два месеца си купих три семейства ДБ 12р.При днескашния преглед в едно от семействата не открих никакво пило.При подпушването кошера изведнъж "забуча" и пчелите бяха не спокойни.Тогава и прегледах 5-6 по-централни рамки и установих че няма никакво пило(нито запечатано,нито открито),майка също не видях.Ще прегледам утре пак по-обстойно семейството,но според мен е осиротяло.Ако е така, няма представа кога е станала загубата на майката.Все още няма и търтиево пило.
    Имам две късни отводки на по четири рамки,а в осиротялото семейство има доста междурамия с пчели.Дали не мога да разделя семейство ,и да обиденя двете части с двете отводки?Като в случая имам притеснения от това,да не би семейство да е в процес да стане търтофка ,и вместо да подсиля отводките ,да им навредя, или по-лошо да ги унищожат(търтофките да убият нормалната майка на отводката).Пробвах да намеря от някъде майка,но не успях,а и може би вече е късно за това.Другия вариант ми е ,със стръскването на кошера извън пчелина ,и да го пребирам за пролетта.
    Какво бихте ме посъветвали?

Ако нямаш никакво пило,нито запечатано,нито прясно,значи нямаш майка от повече от 3 седмици,от което следва,че може да стане търтовка много скоро или вече е станало.
    Според мен помоли някой опитен колега да предледате заедно кошера и ако наистина не можеш да намериш майка го обедини с отводките.Предварително прочети във форума как става точно обединяването.
    Успех!

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    0887430918 -тук все още има майки.

Наблюдател
    Регистриран
    08.07.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Ако нямаш никакво пило,нито запечатано,нито прясно,значи нямаш майка от повече от 3 седмици,от което следва,че може да стане търтовка много скоро или вече е станало.
    Според мен помоли някой опитен колега да предледате заедно кошера и ако наистина не можеш да намериш майка го обедини с отводките.Предварително прочети във форума как става точно обединяването.
    Успех!
    За обединявето вече прочетох.Но пак пиша за претисненията си ,че ако вече е станал търтофка,до колкото четох може да убият майката в отводката.Ако все още няма търтиево пило може ли да приема че все още има надежда да не е станало на търтофка?

Наблюдател
    Регистриран
    08.07.2016
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    0887430918 -тук все още има майки.
    Ок,благодаря.Ще звънна.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от PetarA Виж публикацията
    За обединявето вече прочетох.Но пак пиша за претисненията си ,че ако вече е станал търтофка,до колкото четох може да убият майката в отводката.Ако все още няма търтиево пило може ли да приема че все още има надежда да не е станало на търтофка?

Сигурен ли си че няма майка?Питам защо при мен на два кошера майките спряха.Причината я виждам в недостига на мед в плодника.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Сигурен ли си че няма майка?Питам защо при мен на два кошера майките спряха.Причината я виждам в недостига на мед в плодника.
    Дака кога го видя това на 1 август или на 1 септември.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Дака кога го видя това на 1 август или на 1 септември.

1 септември

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    По нищо не личи,че няма пило.6 рамки с пчела като погледнеш.И аз не намерих майка

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Днес гледам,че две от моите семейства драстично са намалили пилото.И двете са закупени тази пролет ,месец май и са с неизвестна възраст на майките.Едното дори има съвсем малко запаси от мед в плодника и пило на две рамки по-малко от длан.Започнах подхранване със сироп с витамини 2:1.И двете семейства имат майки.Днес ги видях.Всъщност това останаха семействата с не подменени майки.Още пролетта ще търся начин да ги подменя.А пчела имат достатъчно-8-9 междурамия.Всичко друго е с майки от Дони и Матеев.

Страница 357 от 683 ПърваПърва ... 257307347355356357358359367407457 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •