Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
Е не че нещо ама твоите пчели на каква основа са и с какво са кръстосани? Не че ще ми кажеш, ама аз да си питам. И защо се жълтеят, ако не е тайна?
Повечето по майчина линия са анатолийки ( такива ми са климатичните условия и искам бурното развитие напролет). На почти всички, италианка е добавена за последно през 1916 г.

Защо жълтеят? Ами повечето пчелни раси на тоя свят са светло оцветени, тъмните са по-скоро изключение. Селектирането за определен цвят би намалил фокуса към другите, по-важни качества. Все пак пчели се отглеждат заради меда им, не заради цвета, нали така?

След като се кръстосат, създаде се вариация ( жълти кафяви, червени, тъмни, големи, малки, дълги и къси....) и множество нови комбинации, от които селекцията да започне отново ( селекция без вариация е невъзможна), линията трябва да се стабилизира наново, след което пак трябва да се създаде вариация. Напред- назад, подобно на свиренето на акордеон - ако не го разпъваш и събираш, музиката не свири. Крехък баланс между линейно ( родословие с дървовидна структура) и кръстосано развъждане (създаване на вариация)

По закон, комбинациите, които съчетават най-добрите качества "от двата свята" в хомозиготно състояние, на практика се намират някъде между двата екстремума на оригиналите) http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/h...rh_vert_de.gifш