Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 99

Преглед на хибрид режима

Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Здравейте,
    ще използвам тази тема да си задам въпроса като начинаещ пчелар първа година.
    След цял сезон правене на отводки и увеличаване на бройката стигнах до 80 единични корпуса ЛР 10, някой пълни с мед и пчели докрай, други на по 5 рамки. На последните августовски отводки придадох 20 купешки майки от Матеев. Други имаха млади неоплодени майки, тях ги оставих да се оправят сами. Като краен резултат три майки от купените изчезнаха, а пет семейства изгубиха неоплодените си майки. Общо осем бройки се чудя какво да ги правя, сега майки не се продават. Намислил съм да ги обединя с някои от по-слабите отводки, но не знам как да го направя. Четох каквото намерих из темите, ама форума е доста голям, а търсачката му не ми свърши работа. Та въпроса е - как най-правилно да присъединя осиротелите отводки към някои от по-слабите отводки?
    Ако искаш му се обади на момчето и попитай за майки. http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2832
    На мен пулверизатора с мастика ми стои винаги в колата. Пръскам и двете семейства с мастика (разредена 1:1 с вода) и ги обединявам.
    Ако имам захарен сироп под ръка ги поливам и двете със сиропа, и ги обединявам. Но сега ако нямаш паша и се нападат да се крадат, по-добре не използвай сиропа, а използвай мастика. Някои хора вместо мастика използват ракия.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    За изчакването, си имам обяснение, септември месец не изглеждаха толкова зле. Но няма ли да се загубят пчели и да се обезмисли обединението много са далеч един от друг, възможно най лошият вариант на разстояние м/у кошерите ми се падна. Благодаря за бързия отговор.

Наблюдател
    Регистриран
    25.09.2013
    Пчеларски район
    Гоце Делчев
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    За изчакването, си имам обяснение, септември месец не изглеждаха толкова зле. Но няма ли да се загубят пчели и да се обезмисли обединението много са далеч един от друг, възможно най лошият вариант на разстояние м/у кошерите ми се падна. Благодаря за бързия отговор.
    Аз бях пред същата дилема как да направя обединението на такива заслабнали семейства.
    Отидах след обяд когато няма летеж, и едното обединение направих като сложих корпус върху корпус, другото взимаш пчелите с тези 3/4 рамки дето ги покриват и ги слагаш до другите в другия кошер.
    Понеже пчелите са почти на кълбо като ги сложиш едни до други си се обединяват без проблем и бои.
    Майките си ги избират сами.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •