Тука си мисля, че не си прав. Ако оставим нещата само в Божиите ръце, то да се отказваме от пчеларството и право в тото пункта или Лафка.
Тука си мисля, че не си прав. Ако оставим нещата само в Божиите ръце, то да се отказваме от пчеларството и право в тото пункта или Лафка.
Вникнете в пост 3044 на rosty_sz. Това е истината за Апимел. И да вметна още нещо. Дават високи цени на хора регистрирани по БИО към една определена сертифицираща фирма. На другите им вземат проби с обещание за обявената цена и меда им стои и когато и тяхната цена стане като на другите може и да го вземат но пак не е сигурно. И почти винаги не плащат цената която са обявили при вземане на пробата а по ниска.
Бе стига сте им вдигали акциите на Апимел. Факт е, че има фирми, които дават по-високи от цените на Апитрейд и това не е мираж. Не се стискайте, а звънете и питайте. Естествено, че не говорим за 200-300 кг. мед., а за поне тон.
П.П Ако чакате някой, да дойде и да ви моли, да ви купи меда или само да слушате пчеларските лакардии се самозалъгвате. Звънете, питайте, договаряйте и заека, който търсите ще излезе от някой храст.
Като чета темата за цената на меда, мисля, че трябваше да бъде озаглавена - Цената на меда на едро. Никой дума не обелва за цената на дребно. Моето пчеларство е ориентирано на 100% към продажба на мед на дребно, както и за лична консумация. Медът от миналогодишната реколта го продадох - акацията по 12 лв, а полифлорния, предимно липа и ливадни растения - по 10 лв за буркан от 1 кг. Тази година медът ми е само полифлорен, по-малко количество от миналогодишния- около 100 кг и го продавам по 11 лв. Извадих го преди около 2 седмици и до момента от него съм продал около 40 кг, предимно на постоянни клиенти. Когато в продължение на две последователни години ми остане нереализиран мед, продавам част от пчелните семейства, както стана тази пролет. Ако тази зима, медът се свърши и има търсене за още, мога да помисля за минимално увеличаване броя на пчелните семейства през идващия сезон. При пазарната икономика, търсенето определя предлагането. При тези цени, с продажба на мед на едро, изобщо не мисля да се занимавам.
А би ли споделил, ако не е тайна де. Колко мед пласираш на дребно, на годишна база?
От реколта 2015 продадох всичко - общо между 200 до 300 буркана мед. От реколта 2014 ми остана непродаден, по-голяма част от рапичния мед. Тогава цъфтежа на акацията започна малко преди да прецъфти рапицата. За да има къде да събират акациев мед, който се търси много от моите клиенти и да не го смесват с рапичния, се наложи да извъртя не добре узрял рапичен мед. При част от бурканите с рапичен мед се получи разслояване - отдолу кристализира, а отгоре - течен, а при други дори започна да ферментира и да се надига в буркана, a при повечето буркани, медът си изглежда нормално на външен вид.
Този пост е редактиран от valaz; 02.09.2016 в 17:11.
Те това колко е предъвквано през годините... а най-често използваната реплика - нашия мед служи за подобряване на внесените нискокачествени медове....
Ако пренебрегнем един огромен куп от фактори които определят качеството и цената на даден мед. То в света на пчеларството няма по-престижно и по-голямо признание за качеството на даден мед от медал и приза "Най-добър мед в света" в класовете C1 - C6 на Апимондия. Мнозина определят тази награда като граала в пчеларството, други я сравняват със звездите Мишлен... Доколкото знам България (български мед) няма нито един медал в търговските класове мед. Освен престижа това води и до други по материални плюсове...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))