Аз имам и друго предложение.Който купи отводки да има предимство за закупуване на кошери същата бройка.
Аз имам и друго предложение.Който купи отводки да има предимство за закупуване на кошери същата бройка.
Именно, точки да се дават само когато броя на отводките за които се кандидатства е равен или по-голям от броя на кошерите за които се кандидатства, това с цел да се стимулира увеличаването на броя на пчелните семейства, защото то има и направление от НПП за подмяна на съществуващите(негодни, остарели) кошери. Аз не съм чул някой да кандидатства за 1-2-5 броя кошери по НПП.
Аз кандидатствах за 50 отводки и 16 кошера .За отводки бях удобрен за кошери не.Не закупих отводките защото 16 нямаше къде да ги сложа.Както писа исках 34 да подновя само.миналата година купух 50 отводки и бях удобрен за 25 кошера.Според мен трябва който купи кошери и отводки да закупи.Ако подновява да има друг критерий.
Няма проблем по програмите да се закупи дори и 1 майка или отводка, но пчеларя трябва да си заплати разходите за гяволъка, които аз ги оценявам приблизително на 50 лева или дори на 100 лева за организирането на една сделка по НПП.
Поискай ми 1 майка и за ще ти я продам за 20 лв. + 100 лв. административни разходи, които включват:
1. Труд и главоболия около сключването на договора
2. Труд и главоболия около издаването на необходимите за експедицията документи
3. Труд и главоболия около претенциите на ДФЗ, за който пак производителя опира пешкира
4. Труд и главоболия около неизрядни клиенти - не рабрали, не чули, загубили документ, изпратили превод от името на друго лице, сбъркали ЕГН-то си или адреса си и т.н., като така един и същи договор го сключваме по 3-4 пъти, а счетоводството сторнира фактури, пише кредитни известия и т.н.
5. Телефонни разговори до безкрай, докато измъкнеш от устата на клиента 20-те необходими информации, които се вписват в договора, транспортния билет, сертификата за произход и т.н.
6. Извънаредни и вредни, защото клиентите звънят по всяко време на денонощието във всеки един ден от седмицата
7. Транспортни разходи - база-ветеринарен лекар или база-Еконт, при това по няколко пъти на една единствена сделка (само по това перо на мене ми се навъртат по 50 лв. на сделка)
8. Рисков фонд за покриване на щетите от тарикатлъка на неизрядни или некоректни клиенти. Тука само мога да напиша цяла епопея.
9. Компютър, лазерен принтер, касети с тонер, хартия и т.н.
Сигурно има и още, и всичкото това е свързано с огромната държавна бюрокрация около официалните сделки по НПП. Няма лошо, съобразяваме се с нея, но всичкото това струва пари, при това много пари за всяка една сделка, независимо дали тя е за 1 майка или за 50 отводки.
Всичките тези разходи и главоболия са поносими, ако сделките на клиентите са едри (над 1000 лв. едната), но когато започнат да ми ги цвъкат сделки по 20, 50 или 100 лв., от които аз ще бъда на загуба поне по 50-100 лв. - е тая няка как да стане, ако ще да пропишите небесата и да се жалвате на Господ-Бог.
Та във връзка с този постинг искам да ви информирам, че догодина цените за клиенти по НПП ще са различни от цените за останалите клиенти. Нещо повече - колкото е по-ниска бройката на заявените майки и отводки, толкова по-висока ще е тяхната цена.
Варианти за кошери и отводки различни, мнения на пчеларите различни. Мога да кандидатствам за отводки - по голямата бройка + 1 - 2 кошера. За отводките имам празни кошери. Резултат печеля предимство. Евентуални бенефициенти - кандидати по мерки 6.1 или 6.3 които са поели ангажимент да увеличат пчелните семейства в стопанството бързо и за кратък период. Другия вариант обратния да вземем кошерите пък отводките са наше производство - Максимум кошери + 1-2 отводки и печелим предимство. Основно това е схемата. И затова тези точки трябва да отпаднат когато се кандидатства било за кошери било за отводки. Също така да отпадне и критерий за точки след представен документ за изкаран курс или тем подобни. Има пчелари които без документ за обучение са професионалисти, а има и такива които с документ не са. Свидетелство за преминат курс на обучение в нашите условия щом си плащаш (или ти плащат за проведени обучения) няма никакъв проблем. Добавяме един лист към досието и вземаме точки. В много от случаите истинския пчелар е друг.
Да се надявам че съм ви дал материал за размисъл.
НПП за дърводелци майкопроизводители ,производители на отвотки и аптеки !!! Средствата от НПП трябва да се разпределя между всички пчелари колкото и малко да е !Само така ще спрат измамите. Обществена тайна е ,че се вадят само фактури а дейност на практика почти не се извършва делят се едни пари и това е!!!!! До кога ще се правим ,че не знаем неща който ги знаят и малките деца!Станахме като полицаите цяло село знае кой са крадците само полицията не.
Амииии бъркАш сапо мярка Г - кошери, отводки и майки ДФЗ - РА, отдел РТИ извършва проверка на направените инвестиции и тогава РА изплаща финансовата помощ на кандидата.
Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 30.08.2016 в 17:04. Причина: дълаг цитат
Знаем за проверките но също така знаем и за ИЗМАМИТЕ : )
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))