Колега scutellator, аз моите майки мелезняци за нищо ги не заменям, защото на 05.05.2010г. направих 20 отвотки на 4 пити с пило и 2 пити с мед, които си призведоха свещеви майки, на 03.06.2010г. купих 70 отвотки на 4 рамки от лицензиран отвотко производител, който нямаше за момента майки и беше закупил майките за отводките ми от трима от най- големите майкопроизводители в Б-я. На тези отвотки им придадох по 2 пити със запечатано пило и до есента се развиха до 8 рамки, а мойте без да им придавам повече пило се развиха на 10 рамки. Купешките и мойте отвотки съм ги гледал по един и същ начин и съм ги хранил еднакво, като общо до есента всички са изяли 1т захар и по 2 питки зимата. Пролетта мойте отвотки бяха иззимели всички, а от купешните 20 бяха умрели от глад,а останалите 50 ако не бях ги подсилвал с по 3 рамки пило и пчели нямаше да мога да ги изравня по сила с останалите кошери.
Ето за това вече ще работя само със собствени майки(берковска подобрена или мелезняци) незавесимо дали са роеви, свещеви или от самодмяна.
За протокола да отбележа, че кошера който 2011г. година ми даде най- много мед и 6 рамки със запечатано пило и пчели за отвотки е един от тези 20 мой отвотки, които бяха със свещевите майки.

Цитат