Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 76

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ами технологии всякакви дори да достигнеш техните загуби от 15% то финансово пак ще си напред.
    Преди време бях чел статия (говоря по спомени) ако се дава по тяхната технология по 8л. сироп наведнъж на един плодник до отказ то ще е запасително но ако е по 4л. на няколко дни то майката включва на четвърта за това време на годината и снася 900-1000 яйца на ден а ако е по хранилка на ден то снася само макс до 500бр.
    Ако нещо се обърка и застуди то Тянката е в предроево бартер винаги е възможен пило за мед.

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2016
    Пчеларски район
    Хасково
    Здравейте колеги,
    Да се върнем към темата. Както бях писал миналата неделя майката която не снасяше я убих по невнимание въпреки че много внимавах да не я убия. Бях я притиснал в спринцовката за белязване и тя не се движеше седеше по гръб без признаци на живот. Тогава от любопитство реших да я пусна на една рамка в кошера за да вида как ще реагират пчелите. Те веднага я наобиколиха и я завлякоха на питата. Сигурен че майката е мъртва затворих кошера в неделята във вторник се сдобих с нова майка, и привечер я поставих над запечатаните пило. Направи ми впечатление че нямах заложени маточници а имах открито пило въпреки че е по възрастно би трябвало да заложат маточници на него... Огледах за майка преди да сложа клетката с новата майка и като не видях поставих клетката. Днес отварям за да видя дали всичко е минало нормално, нямаше все още яйца а клетката беше празна. Започнах да търся майката, открих я на крайната пита но останах много изненадан като разпознах старата майка, която уж беше мъртва да се разхожда. Мисълта ми е да чакам ли още седмица за да проверя дали няма да пронесе отново майката при положение че не е снасяла от поне 20 дена или да се уверя че наистина е мъртва и да търся отново нова майка... Ето няколко снимки които успях да направя преди да ми падне батерията на телефона....
    IMG_20160827_223000.jpg
    IMG_20160827_223116.jpg
    IMG_20160827_223440.jpg
    IMG_20160827_223142.jpg
    IMG_20160827_223214.jpg

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от imitev Виж публикацията
    Здравейте колеги,
    Да се върнем към темата. Както бях писал миналата неделя майката която не снасяше я убих по невнимание въпреки че много внимавах да не я убия. Бях я притиснал в спринцовката за белязване и тя не се движеше седеше по гръб без признаци на живот. Тогава от любопитство реших да я пусна на една рамка в кошера за да вида как ще реагират пчелите. Те веднага я наобиколиха и я завлякоха на питата. Сигурен че майката е мъртва затворих кошера в неделята във вторник се сдобих с нова майка, и привечер я поставих над запечатаните пило. Направи ми впечатление че нямах заложени маточници а имах открито пило въпреки че е по възрастно би трябвало да заложат маточници на него... Огледах за майка преди да сложа клетката с новата майка и като не видях поставих клетката. Днес отварям за да видя дали всичко е минало нормално, нямаше все още яйца а клетката беше празна. Започнах да търся майката, открих я на крайната пита но останах много изненадан като разпознах старата майка, която уж беше мъртва да се разхожда. Мисълта ми е да чакам ли още седмица за да проверя дали няма да пронесе отново майката при положение че не е снасяла от поне 20 дена или да се уверя че наистина е мъртва и да търся отново нова майка... Ето няколко снимки които успях да направя преди да ми падне батерията на телефона....
    IMG_20160827_223000.jpg
    IMG_20160827_223116.jpg
    IMG_20160827_223440.jpg
    IMG_20160827_223142.jpg
    IMG_20160827_223214.jpg
    Момче , стесни семейството . На тези пити има малко муха .

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2016
    Пчеларски район
    с. Градец, общ. Костинброд, обл.София
    Вчера прегледах състоянието на семействата ми и установих, че в 1 кошер няма грам пило, не видях майката, но не видях да е имало маточници. Майката е миналогодишна и може заради синия цвят да не съм я забелязал или да се е скрила някъде по корпуса. Кошера е много силен и изпълнен с пчели на 80% от питите и има към 20 кила мед... Не ми се стори запушена защото от юг, където се събира кълбото има 2 полупразни пити. В друг пък, като колегата видях майката, която си щъкаше, но също нямаше пило. Какво да ги правя? Един колега ми препоръча да сложа на първия една пита с отворено пило да проверя дали има майка, ако правят маточници... Но и да има... това нормално ли е да няма пило въобще, щото пък имам някои семейства в които майките се скъсват да снасят в момента.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Момче , стесни семейството . На тези пити има малко муха .
    Кажи му и да си оптимизира зателването. На тебе ти се чува думата.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И как стесняването ще помогне???
    Те пчелите ако са малко сами ще стеснят периметъра на работа.
    Каквото и да правиш на калпава майка не помага.
    Аз никога не стеснявам кошер, ако не върви някой, убивам майката и една инжекция от помощното семейство + майката му и всичко се оправя за дни.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    imitev стреми се разстоянията между рамките да са еднакви, това подреждане дразни пчелите.
    Аз ги редя на усет (един пръст разстояние).

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Със сигурност не бъркам запечатано търтеево пило и със него същото количество запечатано нормално пило.Има и прясно снесено за него не мога да кажа какво е,но другото е ясно.Иначе другите ми отводки всичките са на по шест седем рамки със по две три запечатано а като отворих тази направо ахнах няма как да сгреша,нови пити разкатани.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Ако питите ти са нови ,това също може да е причина да не снася майката ,защото в този период майките обичат да снасят на по-стари и тъмни пити,защото са по-топли.Дори повечето почти изградени пити или новоизградени може да станат като преградна дъска заради нежеланието майката да я осеменява и пчелите да работят по нея.Аз такива пити ги слагам веднага извън гнездото и ги слагам за осеменяване напролет.Колкото до търтеевото пило,не е нормално майката да снася толкова много за този период от годината.Моите снасят само малко работническо пило.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •